Decizia Consiliului e un răspuns la escaladarea tensiunilor în strâmtoarea Kerci și Marea Azov și la încălcările dreptului internațional de către Rusia, care a recurs la forța militară fără nicio justificare.

Printre funcționarii sancționați se numără șeful și șeful adjunct ai direcției poliției de frontieră a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei pentru Republica Crimeea și orașul Sevastopol, trei comandanți ai unor nave de patrulare la frontieră și ai unei nave antisubmarin din Rusia, care au participat în mod activ la acțiuni care au împiedicat accesul vaselor ucrainene la coasta lor din Marea Azov, doi șefi ai serviciilor unor puncte de control din Rusia, precum și un comandant al forțelor armate ruse responsabil de forțele militare din regiune, inclusiv de anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului.

De asemenea, Consiliul a prelungit valabilitatea respectivelor măsuri restrictive cu încă șase luni, până la 15 septembrie 2019.

În prezent, măsurile se aplică unui număr total de 170 de persoane și 44 de entități. Acestea constau în interdicția de călătorie și în înghețarea activelor. De asemenea, se interzice operatorilor din UE să pună fonduri la dispoziția persoanelor și entităților incluse pe listă.