Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, informează MAE.

Precizările vin după ce presa europeană a scris că mai multe state membre, inclusiv România, s-au oferit să preia imigranții ajunși în ultimele zile în Malta.

"În ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. România și-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranti. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual și Regulamentului Dublin care face trimitere la modalitățile de gestionare a unor astfel de situații care au un profund caracter umanitar", a precizat marți Ministerul de Externe, explicând că decizia reprezintă "un gest punctual de solidaritate" pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Președinție a Consiliului UE, "un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situația umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranti".

În contextul discuțiilor de la nivelul UE privind migratia, Romania a susținut "constant importanța acțiunii comune în baza principiilor solidarității și responsabilității și asigurarea unui echillibru corect între acestea", a mai precizat MAE.

"Situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranții se angajează. Din această perspectivă, Președinția României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine și de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migrației ilegale și de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în fața acestui fenomen", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.