Ambasadorul României la UE este considerată a fi una dintre femeile cu un cuvânt greu de spus la Bruxelles, în perspectiva președinției române a Consiliului Uniunii Europene

Odobescu este un diplomat de carieră care are dificila însărcinare de a reprezenta o țară pe care mulți din Europa o asociază cu corupția la cel mai înalt nivel, în pregătirea preluării președinției Consiliului, își justifică Politico includerea româncei în lista Women who shape Bruxeles 2018.

Potrivit publicației, ambasadorul României a îmbunătățit reprezentarea României în capitala Europei, prin creșterea eforturilor de comunicare și organizarea mai multor evenimente.

Dar adevărata provocare pentru ea va fi anul viitor, când România va fi însărcinată cu ghidarea Europei în contextul Brexit, dar și al unui mediu politic straniu, cu lupte între pro-europeni și naționaliști, dispute între capitalele statelor membre UE și Bruxelles, plus amenințări venind din Rusia sau de peste Ocean, de la administrația Trump.

Politico remarcă însă că, pentru un continent care se laudă cu drepturile și egalitatea de șanse, Europa stă prost la capitolul femei în poziții de top, și nu din cauza lipsei de competență, după cum o demonstrează lista prezentată.

Dar niciuna dintre instituțiile de top nu este condusă de o femeie. Pentru postul lui Jean Claude Juncker de șef al Comisiei campaniile sunt conduse și finanțate de bărbați, și nicio femeie nu a mai condus Parlamentul European de două decenii, în timp ce Comisia sau Consiliul European nu au avut niciodată o persoană de sex feminin în frunte.

Altfel, multe femei dețin poziții cheie în Bruxelles, de la Secretariatul General al Comisiei la organizații internaționale, de la jurnaliste la persoane care creionează strategia comercială a UE.