UE ia măsuri pentru a atenua efectele unei perturbări grave a transportului de pasageri și mărfuri între Uniunea Europeană și Marea Britanie în eventualitatea unei retrageri a Regatului Unit fără niciun fel de acord.

Parlamentul European și Consiliul vor negocia propuneri de reglementări care să permită o conectivitate de bază atât în transportul rutier, cât și pe cale aeriană, între UE și Marea Britanie, în cazul unui Brexit fără acord.

Ambasadorii statelor membre reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului au aprobat vineri un mandat acordat președinției române pentru a negocia cu Parlamentul European cu privire la o propunere care permite transportatorilor cărora li s-au acordat licențe în Regatul Unit să furnizeze servicii de transport aerian de bază între Regatul Unit și celelalte 27 de state membre.

COREPER a acordat Președinției române un mandat similar de negociere și pentru a permite operatorilor de transport rutier de mărfuri și operatorilor de transport cu autocarul și autobuzul cu licență în Regatul Unit să transporte mărfuri și pasageri între UE și Marea Britanie. 

Drepturile vor fi condiționate de acordarea de drepturi echivalente de către Regatul Unit și se vor supune unor condiții care asigură concurența loială.

Regulamentele ar urma să se aplice pe termen scurt, iar măsurile temporare nu ar trebui să aducă atingere viitoarelor negocieri dintre UE și guvernul de la Londra.

În ceea ce privește regulile aplicabile transportului aerian, prima reuniune cu Parlamentul pentru a conveni asupra textului final va avea loc la 19 februarie, în timp ce discuțiile asupra regulamentului referitor la transportul rutier vor avea loc pe 18 februarie, se arată într-o comunicare a Președinției române a Consiliului.