Ministrul de Externe a spus, pe 22 ianuarie, la Bruxelles, că România nu a luat nicio decizie în privința mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Potrivit acestuia, rezoluțiile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale ONU, dar și prevederile unor acorduri internaționale "sunt extrem de clare în această privință".

"Singurul lucru care s-a făcut în România după decizia președintelui Trump de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim a fost evaluarea a ceea ce implică o asemenea mișcare la nivelul României, care s-a bazat pe chestiuni ce țin de avantaje și dezavantaje, dar mai ales pe o analiză foarte serioase a bazei juridice. Ori rezoluțiile Consiliului de Securitate, ale Adunării Generale ONU, prevederile unor acorduri internaționale sunt extrem de clare în această privință, în consecință nu există niciun fel de decizie privind mutarea ambasadei", a declarat Teodor Meleșcanu, pe 22 ianuarie, la audierile din Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European.

Răspunsul ministrului vine după ce eurodeputatul PNL Cristian Preda l-a întrebat dacă pe perioada Președinției române a Consiliul UE, țara noastră își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

+++

Pe data de 18 ianuarie, în cadrul unei vizite neanunțate în Israel, premierul Dăncilă s-a întâlnit cu omologul său Benjamin Netanyahu, care i-a spus că spera ca atât România, cât și alte state să își mute ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim.

Totodată, pe 12 octombrie, Meleșcanu anunța că a terminat analiza privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim și a trimis-o spre premierul Dăncilă, urmând ca aceasta să fie trimisă spre președinte și spre liderii Parlamentului.