Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri dimineața, că România sprijină deschiderea unor noi capitole de negociere în procesul de aderare al Serbiei și Muntenegrului la UE.

Rugat să comenteze declarația de joi a ministrului ungar de Externe, dezamăgit de ritmul integrării Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană, șeful diplomației române a susținut că Bucureștiul are ”o altă poziție”.

”România sprijină deschiderea unor noi capitole în negocierile dintre Muntenegru și Serbia cu UE și noi considerăm că accelerarea acestor negocieri va trebui să permită o aderare mai rapidă a acestor țări la UE, deși la nivelul Comisiei s-a dat ca orizont al includerii lor în UE anul 2025”, a precizat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, înainte de începutul discuțiilor din cea de-a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe din UE care se desfășoară la București.

”Noi suntem convinși că se poate accelera acest proces și vom sprijini accelerarea acestui proces”, a mai spus Meleșcanu. 

Subliniind că Serbia și Muntenegru merită să devină membre UE înainte de 2025, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a afirmat că țările occidentale și Comisia Europeană nu înțeleg chestiunea Balcanilor ”pe deplin”:

”Din păcate, din anumite motive, țările occidentale și Comisia Europeană nu înțeleg această chestiune pe deplin. Noi, cei din Europa Centrală, românii, ungurii, polonezii fiind în vecinătate, înțelegem mai bine. Asta e geografia”.

10 ani de Parteneriat Estic

Tot la capitolul relațiilor UE cu partenerii din vecinătate, Teodor Meleșcanu a declarat că, în cadrul discuțiilor de joi, a fost abordată și chestiunea Parteneriatului Estic, ”o temă prioritară pentru Președinția română” a Consiliului UE.

”Anul acesta se împlinesc 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic și preocuparea noastră e să pregătim o reuniune la nivel ministerial la Bruxelles, care să evalueze lucrurile bune care s-au întâmplat în cadrul Parteneriatului Estic și să dea o anumită perspectivă în legătură cu perioada de după 2020”, a spus Meleșcanu.

Ministrul de Externe a mai spus că țările din Parteneriatul Estic trebuie încurajate să continue reformele care le fac ”compatibile cu valorile UE”, în timp ce statele europene trebuie să recunoască că aceste state sunt ”contribuitori foarte importanți la securitatea Europei”.