Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a declarat miercuri că are încredere în profesionalismul Președinției române a Consiliului UE, dar a reamintit de consensul național cerut de Juncker privind întărirea independenței justiției.

Întrebat de ultimele informații privind Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, Margaritis Schinas a declarat că Executivul de la Bruxelles are încredere în "profesionalismul" Președinției române: "Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună, în special în contextul summitului de la Sibiu, unul foarte important pentru noi".

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a reamintit de consensul politic cerut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înainte și în timpul Președinției.

Acest consens național se referă la "întărirea independenței sistemului judiciar și a luptei anticorupție: "Toate acestea sunt chestiuni ce trebuie abordate pe măsură ce ne apropiem de Președinția" Consiliului UE.

Presa finlandeză a scris luni că Finlanda este gata să preia mai devreme Președinția Consiliului UE, dar nu așteaptă un schimb cu România.

Premierul Juha Sipila a declarat că tensiunile politice din România nu vor afecta programul pentru Președinția finlandeză și că România nu are de gând să își amâne „tura” în pofida disputelor acerbe de la București.

Reiterând faptul că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului, MAE a precizat că, în urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi.

În contextul demisiei lui Victor Negrescu din funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene, președintele Klaus Iohannis a declarat că lucrurile au luat-o "razna" și Bucureștiul e "total pregătit" pentru exercitarea Președinției Consiliului UE.

Miercuri, la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, Iohannis a revenit asupra subiectului: "Este o secundă înainte de ora 12, ca să mergem cu o pregătire rezonabilă pentru Președinție și cred că totuși se poate. Vă doresc succes!".