Polițiștii, lucrătorii de penitenciare și rezerviștii militari ies în stradă, pe 7-8 februarie și în 9 mai, nemulțumiți de condițiile de lucru și de salarii.

Aceștia vor protesta joi în fața ministerelor Justiției și Afacerilor Interne, într-o încercare de a atrage atenția asupra problemelor privind condițiile de muncă, asupra salarizării și a scăderii pensiilor. 

Lideul Sindicatului Național al Polișiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, a explicat pentru RFI diferențele de salarizare din sistem.

"Dacă un polițist local are salariu de încadrare de 4.500 de lei - și vorbim de un polițist cu studii medii - , un polițist din cadrul Poliției Naționale, cu studii superioare, are un salriu de încadrare de 3.000 de lei. Acum s-au majorat cu 25% salariile de bază, dar ne-au înghețat sporurile. Sporul pentru munca de noapte în mod logic și legal ar trebui aplicat la noua valoare a salariului de bază, adică o majorare de 400-500 de lei, dar ei au inventat alte ecuații financiare și ca să ne fure din nou la salariu aceste sporuri se aplică la valoarea înghețată în 2018, adică valoarea nominal mai mică. Sigur că 25% din 3.000 de lei nu este egal cu 25% din 4.500 de lei”, a spus Coarnă.


Joi sunt așteptate aproxiamtiv 1.000 de persoane la protest, urmând ca vineri aceștia să protesteze în fața Palatului Parlamentului.