În timp ce liderii lumii dezbat lângă Paris schimbările climatice din întreaga lume, cei peste 20 de milioane de locuitori ai Beijingului sunt sub cod roșu de poluare.

Școlile, o parte din fabrici și șantierele în aer liber din capitala Chinei sunt închise cel puțin până joi, pe foundul primei alerte de acest gen emise vreodată de autoritățile de la Beijing. Alerta de luni ar fi trebuit însă să fie instituită cu mult timp în urmă, potrivit ediției online a Time.

Stratul dens de smog ce a acoperit zona de nord a Chinei în ultimele zile a provocat mai întâi declararea codului portocaliu, iar o stație de monitorizare amplasată la ambasada SUA a determinat, pe 30 noiembrie, o concentrație de particule de 40 de ori mai mare decât normele considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății.

China promite acțiuni

Anunțul de luni ar fi putut fi provocat de presiunea crescută a publicului, în condițiile în care situația din prima zi a săptămânii era clar îmbunătățită față de zilele anterioare. În plus, autoritățile din Beijing susțin că aerul este considerabil mai curat decât era anul trecut.

La summitul ONU dedicat modificărilor climei (COP21), în desfășurare la Paris, China a promis că va reduce emisiile de dioxid de carbon prin scăderea utilizării cărbunilor. Statul asiatic este acum cel mai mare generator de emisii poluante din lume, iar un studiu publicat în acest an a estimat că aproximativ 1,4 milioane de decese premature pot fi atribuite calității aerului.

Reprezentanții Chinei la conferința de la Paris arată la creșterea semnificativă a investițiilor în energie regenerabilă, ca parte a efortului de a diminua consumul de cărbune,scrie BBC

 

Peste 60% din energie consumată în China este generată în centrale ce funcționează pe bază de cărbuni.

Oficialii chinezi nu sunt dispuși să își asume ținte clare de reducere a emisiilor de carbon, dar acum își dau seama că trebuie să reducă dependența de combustibili fosili. La Paris, președintele Xi Jinping a promis că va acționa în vederea reducerii emisiilor poluante.

 

Emisiile globale ar putea scădea în acest an 

China generează mai mult de un sfert din emisiile de carbon din lume, potrivit unui studiu condus de profesorul Corinne Le Quere de la University of East Anglia din Marea Britanie, pezentat în cadrul summitului de la Paris.

Surprinzător însă, potrivit acestui studiu, emisiile de dioxid de carbon este posbil să stagneze sau chiar să scadă ușor în acest an comparativ cu 2014. Aceasta ar fi prima scădere înregistrată, în timp ce economia mondială continuă să crească, potrivit cercetătorilor.

Motivul? Chiar scăderea consumului de cărbune din China, coroborat cu o adoptare rapidă a energiilor regenerabile. Însă stagnarea (sau scăderea) nu va fi durată, deoarece emisiile vor reîncepe să crească pe fondul dezvoltării economiilor emergente, care sunt încă dependente de cărbune.

Potrivit studiului citat, emisiile de dioxid de carbon provenit din arderea combustibilor fosili și din industrie au scăzut, probabil, cu 0,6 la sută în acest an, după o creștere cu același procent în 2014.

Din 2000, emisiile la nivel global au crescut anual cu 2-3 procente, iar încetinirea din ultimii ani s-a petrecut în timp ce economia mondială a urcat cu 3 la sută, atât în 2014 cât și în 2015.

Profesorul Le Quere spune însă că evoluția ascendentă s-ar putea relua, pe măsură ce economiile emergente vor reveni pe creștere. „În economiile bazate pe industrie ca cea din Marea Britanie, unde emisiile scad, reducerea este relativ modestă, de 1-2 la sută. Ar fi nevoie de o diminuare mult mai consitentă pentru a compensa creșterea din țările în curs de dezvoltare”.