Ambasadorul român Sorin Ducaru a fost ales marți în funcția de director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), MAE precizând că e prima poziție de conducere românească a unei agenții interguvernamentale din cadrul Uniunii Europene.

Candidatul român a obținut o majoritate calificată a voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin, votul având loc în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic și de Securitate (COPS).

"Acest vot validează obținerea primei poziții de conducere a unei agenții din cadrul UE de către un reprezentant al României. Susținerea statelor membre pentru obținerea acestei poziții de conducere a unei agenții din cadrul UE, reflectă, dincolo de calitatea candidaturii, o recunoaștere a rolului și contribuțiilor României pe linia politicii externe și de securitate comună, precum și pe linia celei de securitate și apărare comuna ale UE, în conformitate cu Strategia Globala a UE și, de asemenea, cu prioritățile Președinției române a Consiliului UE", transmite MAE într-un comunicat.

România, prin Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale, este și un beneficiar al produselor și serviciilor SATCEN, susținând nivelul crescut de ambiție privind dezvoltarea și modernizare agenției, inclusiv a contribuțiilor SATCEN pentru Programul Spațial European.

De la începutul acestui an, România face parte din consorțiul pentru programul european de monitorizare spațială (Space Surveillance and Tracking), program care beneficiază de serviciile SATCEN.