După ce Klaus Iohannis a întors anul trecut prima variantă a legii, parlamentarii au agreat câteva modificări.

Deputații au votat, cu 207 voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă, ultima variantă a Legii dării în plată, urmând ca legea să fie trimisă Președinției pentru promulgare, notează Hotnews.

Legea va deveni operațională la 15 zile după ce Iohannis o va aproba.

Timp de un an de zile, proiectul de lege a stârnit nenumărate controverse între bancheri și clienți, cu BNR, membri ai guvernului și parlamentari intervenind de-o parte și de alta.

Bancherii au avertizat că e o lege neconstituțională, dar modificăprile cerute de ei nu au fost agreate de inițiatorii legii. Până la urmă s-a ajuns la un compromis în câteva puncte esențiale.

Dacă în varianta inițială nu era introdus nicio valoare maximă a creditului pentru care se va aplica, legea adoptată astăzi se va aplica doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro.

Darea în plată se va aplica și celor aflați în executare silită și celor la care executarea silită s-a încheiat. O altă temă intens disputată a fost dacă noile reglementări să se aplice doar pentru creditele având ca destinație achiziția/construcția de locuințe sau pentru orice fel de credite garantate cu ipotecă. În final, legea se va aplica doar în cazul în care creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință.