Europarlamentarul italian Alessandra Moretti a spus că oamenii de știință „știu cu siguranță” că noile produse alternative de tutun și nicotină sunt dăunătoare. Sunt voci care arată reversul medaliei în aplicarea „principiului precauției.

Moretti (Partito Democratico – S&D membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European– n.r.) a apărat ferm aplicarea de către UE a principiului precauției, susținând că acesta ar trebui să prevaleze în orice decizie de politică publică.

Potrivit acestui principiu, o politică publică ar trebui abandonată dacă poate cauza prejudicii, iar siguranța ei nu poate fi probată cu dovezi științifice suficiente; în esență, este vorba de a considera noile produse din tutun și nicotină potențial dăunătoare până când se dovedește contrariul.

„Dacă nu cunoaștem cu certitudine efectele pe termen lung, nu putem stabili că sunt inofensive”, a declarat eurodeputata pentru EURACTIV Italia.

„Până în prezent știm sigur că sunt instrumente potențial dăunătoare. Efectele pe termen mediu și lung le vom vedea curând și, din păcate, mă tem că vom avea dovezi științifice care să confirme nocivitatea acestora pentru sănătate”, a avertizat Moretti. Produsele noi, cum ar fi tutunul încălzit, țigările electronice, plicurile/pungile cu nicotină sau snus-ul, au apărut ca alternativă la fumatul tradițional, care provoacă 700.000 de decese în Europa anual.

Susținătorii unor astfel de produse spun că sunt mult mai puțin dăunătoare în comparație cu țigările tradiționale, în timp ce adversarii spun că sunt încă dăunătoare și că, în plus, nu cunoaștem efectele pe termen lung, dată fiind apariția lor relativ recentă pe piață. Mai multe state membre, cum ar fi Franța și Germania, s-au grăbit să prevină – prin instrumente fiscale și de reglementare – proliferarea acestor produse.

Alessandra Moretti a explicat că numeroasele substanțe chimice care sunt inhalate prin aceste instrumente „pătrund în toate organele”.

„De exemplu, studii recente au găsit o corelație probabilă cu cancerul vezicii urinare”, a adăugat ea. Moretti a subliniat, de asemenea, efectele nicotinei, cum ar fi dependența puternică, riscurile crescute pentru papilomavirus, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.

„Știm că multe dintre aceste instrumente folosesc mai multă nicotină decât o țigară tradițională. Prin urmare, ar fi bine ca un produs să fie comercializat numai atunci când este sigur, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.”

Similar, Cornel Radu-Loghin, un avocat al sănătății publice pentru Rețeaua europeană de prevenire a fumatului și a tutunului (ENSP), a declarat pentru EURACTIV că nimeni nu poate garanta că aceste produse noi sunt mai puțin dăunătoare.

„S-ar putea să vedem efectele în 5, 10 sau 20 de ani și acestea vor fi mai dăunătoare, cine știe?” a notat el. Referindu-se la fumătorii înrăiți care nu pot renunța, Radu-Loghin a spus că o organizație de sănătate publică nu va recomanda niciodată aceste produse ca înlocuitor, dar a explicat că orice profesionist medical îi poate ajuta pe fumători să renunțe „în modul în care consideră că este cel mai bun pentru fumător”.

OMS, UE vizează în mod eronat nicotina, susține Farsalinos

Dr. Konstantinos Farsalinos, cercetător la Onassis Cardiac Surgery din Grecia, are o viziune diferită, spunând că atât UE, cât și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vizează în mod greșit nicotina ca principalul vinovat, mai degrabă decât fumatul în sine.

„Nicotina a fost demonizată timp de zeci de ani, deoarece singura modalitate de a obține nicotină a fost fumatul […] în timp ce acum știm că nicotina are o contribuție relativ neglijabilă la răul cauzat de fumat”, a explicat el. Farsalinos a spus că precauția UE descurajează fumătorii să folosească noile produse și, în cele din urmă, să renunțe la fumat.

„Le dă o impresie falsă că sunt toți la fel și aceasta este o informație falsă”, a spus Farsalinos, adăugând că atât UE, cât și OMS au adoptat o abordare „culegând cireșe” atunci când vine vorba de studii științifice în acest sens. Întrebat cum ar putea avea industria tutunului argumente în această privință, având în vedere că, în trecut, susținea că țigările ușoare erau mai puțin dăunătoare decât cele normale, el a răspuns: „Evident, nu vom da crezare industriei tutunului”.

„Acestea nu sunt produse inventate de industria tutunului […] când produsele au apărut inițial pe piață, industria își bate joc de ele și apoi au le-au descoperit cu toții”, a spus el.

La rândul său, Comisia Europeană spune că orice evaluări științifice privind produsele noi și emergente de nicotină și tutun vor fi luate în considerare cu atenție. „Ca cerințe minime, acestea ar trebui să urmeze recomandările relevante ale OMS, cum ar fi bazarea doar pe surse de date independente sau analizarea riscurilor de utilizare dublă cu produsele convenționale din tutun”, a declarat un oficial al UE pentru EURACTIV.

„OMS evidențiază provocările în ceea ce privește evaluarea științifică a acestor produse (de exemplu, variația largă a emisiilor, interacțiunile dispozitiv-conținut și caracteristicile specifice care au ca rezultat niveluri diferite de nicotină și substanțe toxice), care ar trebui luate în considerare pe deplin”, a adăugat oficialul.

Pentru Frederic de Wilde, președintele companiei Philip Morris International de tutun (PMI) din Regiunea Uniunii Europene, cea mai bună alegere pe care o poate face orice fumător este să renunțe la fumat, iar mulți s-au lăsat deja. Dar fumătorii care abandonează acest obicei nu trebuie părăsiți. „Cei mai mulți fumători, totuși, continuă să folosească unul dintre cele mai dăunătoare moduri de a consuma nicotină – țigările. Numai în UE, aproximativ 85 de milioane de oameni, adică 19% din populație, încă fumează”, a declarat de Wilde pentru EURACTIV. A doua cea mai bună alegere, a spus el, este trecerea la un produs necombustibil cu risc redus de tutun sau nicotină, susținut de dovezi științifice.

„Există un consens că principala cauză a bolilor legate de fumat se află în aproximativ o sută de compuși nocivi găsiți în fumul de țigară, cei mai mulți generați de ardere și că nicotina, deși creează dependență și nu este lipsită de riscuri, nu este cauza principală a acestor boli”, a spus el. Pe de altă parte, a mai explicat de Wilde, produsele necombustibile cu nicotină, cum ar fi pungile, snus-ul, țigările electronice sau tutunul încălzit nu sunt lipsite de riscuri, dar reprezintă o alternativă mai bună la țigări pentru cei care nu se lasă.

„Cercetarea noastră științifică extinsă asupra produsului nostru din tutun încălzit indică în mod clar că este o alternativă cu risc redus la țigări”, a subliniat el. De Wilde a spus că la concluzii similare au ajuns organisme precum Consiliul Superior de Sănătate din Belgia, Institutul de Evaluare a Riscurilor din Germania (BfR), Institutul pentru Sănătate și Mediu din Țările de Jos (RIVM), Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie sau Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

„Consiliul Superior de Sănătate [din Belgia], în ciuda faptului că a ajuns la concluzii similare cu ale noastre, ca urmare a revizuirii științifice a produsului nostru din tutun încălzit, a decis că același cadru de reglementare ca și pentru țigările ar trebui să se aplice tutunului încălzit”, a spus el.