Salomeea Romanescu

de: Salomeea Romanescu 15 Sep 2018 18:09

III, Sa se Introduca un venit global european garantat dupa modelul Finlandei, mai nou Italiei si permanentizarea lui in contextul robotizarii si tehnologizarii Europei, care poate sa ofere timp pentru dezvoltare personala, pentru familie pentru dezvoltare comunitara. Acest venit global garantat european poate fi suplimentat cu venituri din alte activitati lucrative.
In ansamblu, guvernanța umanistă accentuează criteriile axate pe oameni, cuantificate ca declin al sărăciei, violenței și poluării și prin aderarea crescândă la drepturile omului și la practicile constituționale, în special în raport cu segmentele vulnerabile ale societății, ca și prin abateri axiologice de la conceptele materialiste/consumeriste și patriarhale la implinire umană. Perspectivele de guvernanță umanistă pun accentual pe responsabilitatea elitelor și participarea popoarelor lumii și reprezentanților aleși direcți ai acestora. Este necesar să se exploreze sensul guvernanței umaniste într-o serie de contexte conceptuale și politice.
In concluzie misiunea presedintiei Romaniei la Consiliul de Ministri Europa trebuie sa fie promovarea unui model de guvernanță umană globală pentru securitate umană in egneral si medicala in special prin integrarea conceptului dezvoltare durabilă in toate politciile europene, iar Carta Albă privind Guvernanța și Strategia pentru dezvoltare durabilă a UE arată clar semnale ale acestei voințe politice. Europa are valori umaniste, capacități materiale și instituții pentru a găsi soluții la nivel mondial, ca un răspuns soft, feminin la paradoxul democrației (răspândirea democrației într-un mod foarte nedemocratic) și dilema securității. Întrebarea este cum să faci acești actori să lucreze împreună, ținând cont de interesele lor divergente. Soluția este să găsești valorile, care sunt comune tuturor actorilor, cum sunt dezvoltarea umană durabilă, inclusiv piețe umane și securitate umană.
Un salt de la logica orizontală a Stângii și Dreptei la logica comună verticală a ecologiei, feminismului și dezvoltării durabile, echitabile și democratice se desfășoară deja în discursul teoretic. Dezvoltarea nu se referă la sprijinirea câtorva oameni să se îmbogățească sau la crearea câtorva industrii protejate fără țel, de care să beneficieze numai elita țării, numai bogații din mediul urban și lăsarea sărăcimii din mediul rural în mizeria ei. Dezvoltarea durabilă umană se referă la transformarea societăților, îmbunătățirea vieții săracilor, dând fiecăruia o șansă la succes și acces la sistemul de sănătate și la educație. Acest gen de dezvoltare nu va avea loc dacă numai câțiva oameni dictează politicile pe care trebuie să le urmeze o țară. Asigurarea că se iau decizii democratice înseamnă asigurarea că o gamă largă de economiști, oficiali și experți din Țările Europei Centrale și de Răsărit sunt implicați activ în dezbatere pentru un nou model de guvernanță umană globală. Mai înseamnă că trebuie să existe o largă participare a societății civile dincolo de experți și politicieni, astfel încât să se ajungă la democratizarea actualei geo-guvernanțe.
Așadar este nevoie de un salt calitativ la nivel de discurs teoretic pentru a se putea trece de la paradigma geopoliticii la paradigma guvernanței umaniste în procesul de integrare europeană și mondială bazat pe concepte cum sunt cele prezentate anterior: dezvoltare durabilă, guvernanță umanistă și securitate umană.
Salomeea Romanescu
Sindicatul Consilierilor pentru afaceri europene


Avertisment: Prin apăsarea butonului "Trimite" sunteți de acord ca textele introduse în câmpurile „nume ” și „comentariu” să fie făcute publice și implică acceptarea Termenilor și condițiilor de utilizare a site-ului Parlamentor.ro
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate.