Salomeea Romanescu

de: Salomeea Romanescu 15 Sep 2018 18:11

II. Integrarea conceptului de securitate umana in cadrul acestui concept de dezvoltare durabila prin pregatirea curriculumurilor pentru profesii verzi, pentru locuri de munca verzi a generatiilor viitoare, pentru afaceri verzi care sa asigure securitatea fiintei umane, securitatea sociala, economica, medicala, ecologica, comunitara, politica, depășind statutul de teorie cunoscută și transformându-se în practică- una care va conduce la crearea uneo abordari integrate a securitatii fiintei umane in care accentul sa fie pus pe preventie. Schimbarea structurală la nivelul sistemului internațional, precum globalizarea și sfârșitul Războiului Rece are impact asupra Agendei Securității, prin căutarea tuturor tipurilor de amenințări ignorate legate de securitate în Europa de după Războiul Rece, din punct de vedere feminist: foamete, boli, analfabetism, abuz de persoane și exploatare, poluare a aerului și a apei, schimbări climatice și, în special, șomaj. Astfel conceptul comprehensiv al securității reprezintă o mare provocare pentru state și alte instituții existente. Acest tip de provocare constă într-o nouă legătură între amenințările politice, de securitate și economice care au schimbat capacitatea statului de a percepe și a răspunde noilor tipuri de provocări și nevoile pentru acțiune de pe o parte și în provocarea instituțională legată de competența instituțiilor existente pentru acțiune internațională pe de altă parte și, în sfârșit, pentru potențialul de coordonare între state și alte forțe non-statale (transnaționale și subnaționale).
Ce înseamnă exact termenul de securitate umană și de ce este așa importantă securitatea umană într-un scenariu optimist de integrare. Ce este securitatea umană? «Există două aspecte ale securității umane – eliberarea de frică și eliberarea de lipsuri. Eliberarea de lipsuri nu este cu nimic mai puțin importantă decât eliberarea de frică, deoarece obiectivele acesteia constau în asigurarea supraviețuirii și demnității indivizilor ca ființe umane. În raportul asupra dezvoltării UNDP 1994 s-a discutat conceptul de securitate umană și s-au identificat șapte principale categorii de securitate umană – securitate economică (sau eliberarea de sărăcie); securitatea alimentară (eliberarea de foame); securitatea sănătății (eliberarea de boală); securitatea mediului (disponibilitatea apei curate și a aerului curat, de exemplu); securitatea personală (eliberarea de violență, crimă, droguri); securitatea comunității (libertatea de a participa la viața de familie și a unui grup etnic) și securitatea politică (libertatea de exercitare a drepturilor fundamentale ale omului)».
Acest obiectiv implica abordare integrata a educatiei si formarii prin programe si proiecte multifond integrate in care sa se puna laolalta toate instrumentele financiare existe la nivel international, european si national.Crearea de locuri de munca prin aceste programe si proiecte integrate elimina riscul pregatirii de someri cu inalte diplome.
Sa se Introduca un venit global european garantat dupa modelul Finlandei, mai nou Italiei si permanentizarea lui in contextul robotizarii si tehnologizarii Europei, care poate sa ofere timp pentru dezvoltare personala, pentru familie pentru dezvoltare comunitara. Acest venit global garantat european finantat de BCE poate fi suplimentat cu venituri din alte activitati lucrative.


Avertisment: Prin apăsarea butonului "Trimite" sunteți de acord ca textele introduse în câmpurile „nume ” și „comentariu” să fie făcute publice și implică acceptarea Termenilor și condițiilor de utilizare a site-ului Parlamentor.ro
Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate.