Mai mulți angajați ai agenției i-au trimis o scrisoare directorului Guido Rasi pentru a-și exprima îngrijorarea în legătură cu posibila mutare într-un stat membru în care drepturile lor nu sunt recunoscute.

Scrisoarea este semnată de circa 250 de angajați, deși în cadrul Agenției Europene a Medicamentului lucrează în jur de 70 de persoane care aparțin comunității LGBT, relatează Politico.eu. Ea a fost trimisă și unor lideri europeni.

Urmare a scrisorii, Guido Rasi le-a cerut celor 19 țări candidate, inclusiv România, să-și precizeze în mod clar politicile privind drepturile homosexualilor. Șeful EMA a declarat că înțelege îngrijorările angajaților LGBT referitoare la mutarea agenției într-un stat membru care nu le protejează drepturile sau nu le recunoaște căsătoria. 

Nici Rasi, nici scrisoarea nu menționează numele țărilor vizate, dar e clar că e vorba de România, Bulgaria, Polonia și Slovacia, state care nu recunosc nici măcar parteneriatele civile. România se pregătește de un referendum privind modificarea Constituției, astfel încât să prevadă în mod clar că o căsătorie poate avea loc doar între un bărbat și o femei. Celelalte trei au interzis deja în legea fundamentală mariajul între persoane de același sex.

Politico.eu menționează răspunsul dat de liderul PSD, Liviu Dragnea, întrebat săptămâna aceasta în legătură cu modul în care referendumul ar putea afecta imaginea României.  

"Pe mine mă interesează să dea un semnal foarte serios în interiorul țării pentru că eu încă sunt român și voi rămâne român și mă interesează ca această decizie să fie luată de români, nu de altcineva, cu toate presiunile, sugestiile și propunerile venite din altă parte", a spus Dragnea.

 Vineri, la lansarea campaniei de promovare a candidaturii Bucureștiului, primarul Gabriela Firea se lăuda cu faptul că orașul este ”extrem de prietenos” cu familiile.