Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment de călătorie în India, în urma revocării statutului special al statului Jammu și Kashmir.

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica India că, începând cu 5 august, pe fondul escaladării tensiunilor apărute ca urmare a revocării statutului special al statului Jammu și Kashmir, guvernul Republicii India a emis un ordin prin care se interzice circulația publicului în zonă, serviciile de Internet și serviciile de telefonie mobilă fiind suspendate în mai multe locuri din stat. 

Cetățenii străini nu au acces în zonă, iar cei aflați deja în regiune, trebuie să părăsească imediat statul!

Cetățenii români aflați în Republica India sunt sfătuiți:

 

  • să urmărească avertismentele de călătorie de pe pagina web a MAE;
  • să își înregistreze prezența în Republica India la secția consulară a Ambasadei României la New Delhi.
Totodată, este indicat ca cetățenii români să evite deplasările în zonele Srinagar, Imphal, Uttar Pradesh și West Bengal, precum și locurile aglomerate din localitățile Pune, New Delhi și Mumbai.

 

Pentru a călători în Sikkim, Arunachal Pradesh și în Insulele Andaman și Nicobar, sunt necesare permise emise de guvernul indian. De asemenea, au fost necesare permise și pentru efectuarea de vizite în Nagaland, Manipur și Mizoram, dar aceste solicitări sunt în stare permanentă de revizuire și pot fi eliminate. 

Cetățenii români sunt sfătuiți să depună cererile pentru obținerea acestor permise cu cel puțin trei luni în avans.

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici India nu poate fi exclusă din fața acestei amenințări.

În ultimii ani au fost înregistrate atentate teroriste în New Delhi, Ahmedabad, Mumbai și Bangalore, fiind vizate locurile publice. În regiunea de Nord-Est (la frontiera cu Pakistan), precum și în Jammu și Kashmir există un pericol major de atacuri teroriste sau de desfășurare a unor acțiuni ale grupărilor insurgente/separatiste.

Totodată, Uttar Pradesh și West Bengal au fost scena unor atacuri teroriste.În Darjeeling și Bengalul de Nord se înregistrează periodic greve spontane care conduc la întreruperi în domeniul transporturilor, lipsa aprovizionării cu apa potabilă, închiderea magazinelor și restricționarea serviciilor publice în respectivele regiuni.

În New Delhi, poliția locală a instalat puncte de control pe străzi și în principalele puncte aglomerate din oraș care efectuează controale ale autovehiculelor.

”Pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Republica India, este indicat ca cetățenii români să se informeze, în prealabil, asupra situației de securitate din zonă”, informează Ministerul de Externe.