Numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000, conform datelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României și centralizate de ministerul de resort.

Potrivit Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, numărul exact al românilor care trăiesc în alt stat este greu de estimat întrucât mulți dintre aceștia nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă.

Totuși, o parte semnificativă a celor aproape zece milioane o reprezintă și românii care locuiesc în comunitățile istorice din jurul granițelor (Basarabia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Albania, Croația, Macedonia), nu doar diaspora.

În cadrul Uniunii Europene, România este unul dintre statele cele mai afectate de migrație, dat fiind că s-a redus atât populația totală, cât și forța de muncă calificată. În 2018, România a înregistrat una dintre cele mai ample scăderi de populație din UE.

Emigrația este un fenomen social și economic major în România, populația scăzând de la 22,4 milioane în 2000 la 19,5 milioane în 2018, cu migrația spre exterior fiind responsabilă pentru peste 75% din acest declin. În același timp, și sporul natural negativ are un rol în scăderea populației totale.

România se clasează pe locul cinci în ceea ce privește numărul total de emigranți și are cea mai ridicată rată de emigrație din cele principalele zece țări de origine pentru imigranții din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), arată un studiu al organizației.

Potrivit studiului „Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” realizat de OCDE, la cererea Ministerului Afacerilor Externe, în 2015/2016, în statele OCDE locuiau aproximativ 3,6 milioane de persoane născute în România. Potrivit estimărilor, peste 97% din emigranții români din întreaga lume locuiau în state membre OCDE. Mai puțin de 70.000 de români locuiau în țări din afara spațiului OCDE.