Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a decis că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia nu e definitivă.

UPDATE: Băsescu a spus că va contesta decizia la Curtea Supremă, pentru că nu a avut legături ilegale cu Securitatea.

„Nu cred că ce am făcut eu poate fi etichetat ca fiind colaborare cu Securitatea, mai ales că este vorba de documente din Institutul de Marină când instituția care se ocupa de noi erau Contrainformațiile militare, despre care recunosc că la 21 de ani habar n-aveam că sunt parte a Securității. Pentru mine este o oarecare amărăciune, după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele Securității și le-am transferat către CNSAS, din dispoziția mea am deschis arhivele Comitetului Central. Acum să am un asemenea verdict... Voi încerca să merg până la capăt, uzând de toate drepturile constituționale pentru clarificarea lucrurilor”, a declarat Băsescu la Digi 24.

Întrebat dacă s-a interesat despre existența vreunui document cu numele său în arhive, Băsescu a spus: „Nu, nu m-am interesat, pentru că nu mi-am făcut probleme. Știam că nu am avut legături ilegale cu Securitatea”.

++++++++++++++++++++++++++

La ultimul termen al procesului din 5 septembrie, Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securități. "Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul", a spus atunci Băsescu, potrivit Agerpres.

Fostul președinte a precizat că nu a știut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu": "Nu am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus și un nume conspirativ. (...) Nu am știut că Contrainformațiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naționale".

Conform CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanță de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, și că ar fi dat două note informative olografe. Pe parcursul colaborării cu Securitatea, el a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini.