Parlamentul European va dezbate în perioada următoare direcțiile de acțiune ale UE în aceste domenii, iar eurodeputata Daciana Sârbu a fost desemnată raportor în două dintre aceste dosare: politica de coeziune și agricultură.

Eurodeputata va stabili opinia Comisiei de Mediu și Sănătate publică din partea Grupului Socialist (ca raportor din umbră) în privința reformei politicii de coeziune, precum și în privința practicilor comerciale neloiale din lanțul alimentar, se arată într-un comunicat.

"Propunerea Comisiei privind bugetul de coeziune este una benefică pentru țara noastră, dar va conta enorm cum vor decurge negocierile la nivelul instituțiilor europene pe acest subiect și, ulterior, capacitatea de fructificare a acestor oportunități. Avizul se va axa în mod special pe elementele ce țin de încurajarea creșterii economice verzi și energia sustenabilă, dar și pe sprijinirea inovației și cercetării. Domenii foarte importante pentru țara noastră, precum gestionarea deșeurilor - unde avem foarte multe de recuperat pentru a atinge țintele europene - sau finanțarea proiectelor care contribuie la protejarea mediului vor intra sub incidența acestui raport, fiind incluse în capitolul economie circulară", a declarat Daciana Sârbu.

În ceea ce privește agricultura, eurodeputata PSD consideră că trebuie îmbunătățită situația fermierilor, în special a micilor fermieri.

"Combaterea practicilor comerciale neloiale din lanțul alimentar înseamnă, practic, întărirea poziției pe piață a producătorilor agricoli, și în primul rând a micilor producători, care în acest moment sunt lipsiți de putere de negociere și beneficiază extrem de puțin de pe urma muncii lor. De asemenea, unul dintre obiective este stabilirea unor obligativități în contractele dintre retaileri și fermieri, care să-i protejeze pe fermieri de rezilieri ale contractelor în ultimul moment. E nevoie de legislație care să le ofere mai multă protecție și un cuvânt mai greu de spus atunci când vine vorba de valorificarea produselor pe care le obțin. Îmbunătățirea situației fermierilor, și în mod special a micilor fermieri, trebuie să fie un obiectiv al reformării agriculturii europene", a apreciat Sârbu.