Comisia Europeană lansează joi o nouă cerere de candidaturi pentru permisele de călătorie DiscoverEU. Toate persoanele cu vârsta de 18 ani din UE își pot depune candidatura până la 16 mai 2019.

Această nouă rundă de candidaturi este lansată după ce inițiativa care le permite tinerilor să exploreze diversitatea culturală și valorile comune ale Europei s-a bucurat de "un succes deosebit" în primul an de funcționare, informează Comisia Europeană.

Pentru acest al doilea an al DiscoverEU, Comisia Europeană se axează pe sporirea dimensiunii de învățare a proiectului.

Participanții vor primi informații și sugestii de călătorie referitoare la ce pot vizita în Europa. De asemenea, cei interesați vor primi un jurnal de călătorie pentru a imortaliza și a reflecta asupra experiențelor lor și vor avea posibilitatea de a participa la evenimente organizate pentru consolidarea comunității pe parcursul călătoriilor lor.

Comisia precizează că depune eforturi pentru a face DiscoverEU mai inclusiv și mai accesibil tuturor, făcând sistemul de candidaturi mai ușor de utilizat, oferind sugestii pentru călătorii accesibile din punctul de vedere al costurilor și ținând seama, pe cât posibil, de nevoile tinerilor cu dizabilități, astfel încât aceștia să poată călători.

Candidații trebuie să se fi născut între 2 iulie 2000 (inclusiv) și 1 iulie 2001 (inclusiv) și să fie pregătiți să călătorească între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020 pentru o perioadă maximă de 30 de zile.

Cei interesați să participe pot depune cereri prin intermediul Portalului european pentru tineret. Un comitet de evaluare va evalua cererile și va selecta câștigătorii. Candidații vor fi informați cu privire la rezultatele selecției în luna iunie 2019.

Candidații selecționați vor putea călători individual sau într-un grup de până la cinci persoane. Ca regulă generală, aceștia vor călători cu trenul.

Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul continent, participanții vor putea să utilizeze și alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni izolate ale UE vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă.