Parlamentul European a votat marți în favoarea renunțării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă începând cu 2021, dar statele membre pot decide în privința fusului orar propriu.

Potrivit actului normativ adoptat de eurodeputați, 2021 ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora pe teritoriul Uniunii Europene.

Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a lui 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputați cu 410 voturi pentru, 192 împotrivă și 51 de abțineri.

Astfel, Parlamentul European a susținut propunerea Comisiei privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, dar a modificat anul de aplicare, de la 2019 la 2021.

În urma unei inițiative cetățenești, Parlamentul a cerut anul trecut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. În urma acestei evaluări, care a strâns un număr record de 4,6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea care trebuie acum aprobată de Parlament și Consiliu.

Textul adoptat marți reprezintă poziția Parlamentului pentru negocierile cu miniștrii UE în vederea adoptării formei finale a normelor propuse.

Eurodeputații doresc însă să evite orice impact negativ asupra pieței unice, așa că cer o coordonare a statelor membre, iar dacă va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcționarea în bune condiții a pieței unice, Comisia va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a directivei cu maxim 12 luni.