Mulți dintre românii care lucrează în străinătate se confruntă cu contracte nerespectate, cu drepturile încălcate, cu sclavagismul modern, spune Cătălin Ivan, membru al Parlamentului European.

Problema sclaviei moderne de pe urma căreia suferă unii dintre românii care lucrează în străinătate nu este întâlnită doar în țări precum Spania sau Italia, un alt exemplu fiind printre altele inclusiv Germania, a spus Cătălin Ivan, care a ajuns la această concluzie în urma contactelor cu membri ai comunității românești din această țară, relatează Agerpres.

„Sincer să vă spun, ce discutam noi că se întâmplă în Spania, în Italia, în alte zone, se întâmplă exact la fel în Germania. Cu alte cuvinte, nu-s nemții altfel decât italienii sau spaniolii. S-au amestecat. Vorba unui neamț de aici din parlament: nici noi (germanii - n.r.) nu mai suntem ce eram”, a spus Ivan în timpul unei noi conferințe desfășurate la sediul Parlamentului European din Bruxelles în cadrul proiectului „România demnă în Europa”.

Și în Germania se întâlnesc „aceleași probleme cu contracte nerespectate, cu sclavagismul modern, cu drepturile muncitorilor încălcate și așa mai departe”, a adăugat europarlamentarul român (S&D).

În cadrul întâlnirii din Parlamentul European au fost discutate împreună cu reprezentanți ai comunităților românești din statele Uniunii Europene, ai mediului de afaceri din România și, în premieră, cu reprezentanți ai Bisericii, oportunități prin care românii care au plecat din țară să poată fi stimulați, inclusiv prin proiecte finanțate din fonduri europene, să revină în România pentru a începe aici o afacere sau pentru a se califica într-un domeniu, dat fiind faptul că societățile din România găsesc tot mai greu forță de muncă, chiar și necalificată, unele sectoare fiind în mod deosebit afectate, cum este cazul agriculturii.

„Coagulăm tot mai multe energii din diaspora, dar și din țară, astfel încât să avem un proiect coerent, România să fie acolo unde există cetățeni români, nu doar între granițele țării. Sunt foarte multe inițiative care apar, lucruri despre care nu știam, proiecte care vin în sprijinul diasporei și din partea Bisericii Ortodoxe și din partea societății civile și din partea Camerelor de Comerț, sunt foarte multe inițiative pe care le aducem în comun astfel încât să avem un proiect coerent”, a subliniat Cătălin Ivan.

Un subiect abordat a fost și neîncrederea multor români de a-și investi în România banii câștigați în străinătate, ei temându-se în continuare de birocrație și corupție.