Statele membre ale Uniunii Europene au emis anul trecut aproximativ 3,4 milioane de permise de rezidență cetățenilor non-UE.

Numărul permiselor emise este unul record și reprezintă o creștere de aproximativ 28% față de 2015, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

Circa un sfert din permisele acordate pentru prima dată unor cetățeni din alte state decât cele membre UE au fost pentru muncă, peste 23% dintre permise au fost date pentru reîntregirea familiei, iar 20,7% au fost emise pentru studii.

Marea Britanie a emis anul trecut aproape 866 de mii de permise de ședere, respectiv peste un sfert din totalul permiselor acordate de statele UE. Pe locul al doilea se află Polonia, cu 586 de mii de permise emise, iar apoi urmează Germania, Franța și Italia.

România a emis anul trecut 11.867 de permise de primă ședere, dintre care aproape 2.200 pentru cetățeni ai Republicii Moldova, 1.200 pentru cetățeni ai Turciei, iar aproape 1.000 de chinezi au primit drept de ședere în România anul trecut.

Polonia a fost principalul stat care a emis permise de ședere pentru muncă, în timp ce mai mult de jumătate din permisele emise de autoritățile britanice au fost pentru studii.

Circa 589 de mii de ucraineni au primi drept de ședere în state UE anul trecut, 87% dintre permise fiind acordate de Polonia. Sirienii au fost acceptați în special de Germania, care a emis aproape două treimi dintre cele 348 de mii de permise emise de UE pentru cetățenii din Siria. Circa 250 de mii de cetățeni ai SUA au primit drept de reședință în UE anul trecut, trei sferturi dintre permise fiind acordate de Marea Britanie.