După ce fostul primar Sorin Oprescu a făcut senzație în campania electorală cu promisiunea de a construi autostrăzi suspendate în București, actualul primar vorbește de o linii de tramvai suspendate.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat marți că în scurt timp vor fi demarate lucrările pentru o linie de transport monorail, 80 de tramvaie suspendate urmând să fie implicate în acest concept, transmite Agerpres.

„Într-o perioadă scurtă de timp - am început deja pregătirile tehnice -, vom demara lucrările pentru o linie de monorail. Este vorba despre tramvai suspendat și material rulant. 80 de tramvaie suspendate vor fi implicate în acest concept - o rută București-Măgurele și București-centura în zona de nord spre Ploiești”, a declarat Firea.

Prezentă la seminarul "Împreună pentru dezvoltare durabilă - Dezvoltarea regiunii București-Ilfov", Firea a prezentat mai multe proiecte demarate sau care sunt necesare pentru rezolvarea problemei privind mobilitatea în această zonă.

„Anul acesta - am prins deja în bugetul Primăriei Generale a Capitalei - extinderea și modernizarea șoselei București-Măgurele, pentru facilitarea accesului la Institutul de Fizică Nucleară. (...) Dezvoltarea și reorganizarea rețelei de transport public de călători în Ilfov, 63 de trasee pe o lungime de 1.150 km, reorganizarea traseelor de autobuz în București pentru a răspunde mai bine nevoilor călătorilor, (...) realizarea coridorului de transport rapid cu autobuzul pe ruta Măgurele-Gara de Nord”, a afirmat Firea.

Primarul a mai promis că, în foarte scurt timp, va fi demarat „un nod intermodal, lângă pasajul Domnești”, și a anunțat construcția, începând de luna viitoare, a unei parcări de tip park and ride de la capătul șoselei Pantelimon, cu stație de tramvai în acea zonă.

„Acest concept va fi extins la toate ieșirile din București. (...) Pasul următor va fi construirea unei stații de căi ferate în aceste locații, deci noduri intermodale și introducerea transportului local de călători pe centura feroviară”, a mai spus Firea.

Firea cere ca metroul să fie transferat la Primăria Capitalei pentru a îmbunătăți mobilitatea în zona București-Ilfov. Primarul a mai susținut că un proiect pentru realizarea unui traseu de 67 km de piste pentru bicicliști a fost predat la Ministerul Mediului și că Primăria a realizat un plan integrat pentru calitatea aerului.