În opinia a peste 60% dintre români, Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României, iar Ungaria acționează pentru a obține controlul asupra Transilvaniei, potrivit unui sonsaj INSCOP, realizat la comanda LARICS.

Aproape o jumătate dintre respondenți - 49,2% - consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus României mai degrabă avantaje. Aproape 85% dintre românii doresc consolidarea parteneriatului cu SUA sau menținerea sa la același nivel.

Majoritatea românilor (61,4%) este de părere că NATO are interesul ca România să fie un stat puternic, 53% cred acest lucru în privința Uniunii Europene și 49,6% în privința SUA.

În ceea de privește vecinii, în topul țărilor care pot fi considerate prietene conduce Republica Moldova - cu 78,5%, urmată de Bulgaria - cu 59% și Serbia - cu 50%. Pe ultimele locuri se  află Ucraina și Ungaria cu 40%, respectiv, 27,1%.

Întrebați care ar fi cea mai mare amenințare pentru România în viitorul apropiat, 35% dintre cei chestionați au indicat corupția, 18,9% - o nouă criză economică, 15,4% - un eventual război în zonă și 13,9% - scandalurile provocate de clasa politică.