Șeful diplomației britanice a vorbit la București de provocările cu care se confruntă media și societățile deschise în această perioadă. Jeremy Hunt și-a propus ca uciderea sau încarcerarea jurnaliștilor însă devină un "tabu internațional”.

”Cred că ne îndreptăm spre o lume în care granița invizibilă dintre societățile deschise și societățile închise este libertatea presei de a cere socoteală celor aflați la putere și nu putem să considerăm asta ca ceva de la sine înțeles. Poate că în cei 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului am fost cu toții într-o zonă de confort, (convinși) că așa se vor derula lucrurile și realizările sunt sigure. Acum ne dăm seama că aceste lucruri nu se dobândesc odată pentru totdeauna”, a declarat vineri ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, la o masă rotundă informală cu jurnaliști români pe tema ”Provocări internaționale la adresa libertății presei, la 30 de ani de la căderea comunismului".

În acest context, șeful diplomației britanice a precizat că și-a propus ca uciderea sau încarcerarea jurnaliștilor în timp ce își fac meseria să devină un "tabu internațional".

Jeremy Hunt a anunțat că Marea Britanie va găzdui o conferință internațională privind libertatea presei, organizată împreună cu Canada, precizând că Londra consideră că e important să aibă campanii cu o importanță globală.

”Unul dintre subiectele care ne preocupă în ultima vreme este libertatea media. Cred că acest subiect a fost în mințile tuturor, legat de uciderea lui Khashoggi (jurnalistul saudit ucis în sediul Consulatului Arabiei Saudite - n.r.), la Istanbul, anul trecut, un incident teribil", a subliniat Hunt.

Ministrul britanic de Externe a salutat și evoluția presei române, de la căderea comunismului, apreciind că aceasta le face ”viața grea politicienilor”, așa cum se întâmplă și în Marea Britanie.