UDMR cere amânarea dezbaterilor privind Codul Administrativ, pe motiv că proiectul conține multe greșeli, a declarat la RFI președintele formațiunii, Kelemen Hunor.

"Sunt multe-multe greșeli, din punctul nostru de vedere. De exemplu, întărirea rolului prefectului, peste Constituție, adaugă la prevederile constituționale. Pe de altă parte, slăbirea autorităților administrației publice locale și atribuțiilor acestora și vă dau doar câteva exemple. Proiectele de hotărâri nu pot fi înscrise sau nu pot fi supuse dezbaterii, numai dacă sunt însoțite de avizul de legalitate al secretarului unității. Din acest punct de vedere, secretarul poate bloca orice inițiativă și secretarul nu este un om ales (...). Alte dispoziții care creează posibilitatea unor incertitudini legate de mandatul conducerii autorităților administrației publice locale. Astăzi, schimbarea se poate face cu două treimi din funcție a președintelui CJ, viceprimarilor și așa mai departe și ei acum propun o majoritate absolută. Acest lucru înseamnă că nu va exista o stabilitate la nivelul autorităților locale pe un mandat de patru ani. Și mai grav decât acest lucru, schimbarea majorității calificate de două treimi existente azi cu majoritatea absolută pentru adoptarea hotărârilor Consiliilor Locale și Județene privind patrimoniul, cu excepția vânzării-cumpărării de imobile și acest lucru iarăși nu este bine. Când e vorba de patrimoniu, trebuie să păstrăm acele două treimi. Mai sunt alte multe chestiuni, principiul constrângerii bugetare, proceduri complexe, care nu ajută, ci dimpotrivă, blochează descentralizarea, trebuie să cauți acele autorități locale care conform ministerului de resort pot accepta și pot practica anumite servicii publice, deci nu poți să mergi pe această logică, fiindcă acest lucru ar însemna că dacă ministrul sau autoritatea centrală nu dorește, atunci nu dă la autoritățile administrației locale nimic din atribuții, spunând că ei nu sunt în stare să gestioneze anumite servicii publice locale sau regionale”, a declarat marți, la RFI, Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a precizat că are impresia că "cei care au pregătit acest Cod Administrativ nu sunt neapărat politicieni, ci cei din eșalonul doi-trei din administrație, care sunt interesați de o centralizare puternică, de o altă viziune decât ceea ce scrie în programul de guvernare și în ceea ce ne privește în programul nostru politic".

"Noi am cerut o amânare a dezbaterilor în comisia de specialitate din Senat, fiindcă nu au existat discuții pe amendamente. Pe de altă parte, arată mai mult a centralizare, decât a descentralizare. Am văzut că și din partea Guvernului există amendamente la propriul proiect", a mai spus liderul UDMR.