Circa 750 de tineri români cu vârsta de 18 ani, elevi, angajați sau aflați în căutarea unui loc de muncă, vor putea călători gratuit cu trenul pe parcursul acestui an în tot spațiul Uniunii Europene în cadrul Programului "DiscoverEU".

Programul va fi lansat marți.

"Avem prevăzute 12 milioane de euro pentru prima ediție a acestui proiect. Apreciem că vom reuși să finanțăm în jur de 20.000 de bilete, pentru început. Îîn această perioadă sunt puse la dispoziție tinerilor 15.000 de bilete. Acestea vor fi alocate și având în vedere ponderea populației fiecărui stat membru al UE în ponderea populației UE", a declarat luni eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan, în cadrul unei conferințe de presă la București.

Mureșan a mai explicat că, dacă aceste bilete se epuizează și rămâne buget disponibil, va avea loc o a doua perioadă de aplicații în toamnă. În acest caz, călătoriile vor putea fi efectuate în vacanța de iarnă a elevilor".

Purtătorul de cuvânt al PPE dorește ca acest proiect să fie permanent: "Deja, Comisia Europeană în propunerea de buget pentru perioada 2021-2027 a inclus acest proiect și a prevăzut 700 de milioane de euro, adică 100 de milioane de euro pe an".

Condiții de participare

Începând de mâine (ora 12:00 CEST) și până la 26 iunie (ora 12:00 CEST), tinerii își pot depune candidatura pentru a obține un bilet care le oferă posibilitatea de a-și descoperi propriul continent, din iulie 2018 până la sfârșitul lunii octombrie 2018, anunță Comisia Europeană.

Tinerii vor putea călători cu trenul în mod individual sau într-un grup de maximum cinci persoane. În cazuri speciale, pentru a asigura un acces larg pe întregul continent, participanții vor putea să utilizeze alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni izolate ale UE vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă.

Candidații vor trebui să furnizeze datele lor personale și să ofere detalii cu privire la călătoria pe care o planifică. De asemenea, ei vor trebui să răspundă la un quiz de 5 întrebări referitoare la Anul european al patrimoniului cultural 2018, la inițiativele UE dedicate tinerilor și la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European. În cele din urmă, ei vor trebui să răspundă la o întrebare suplimentară referitoare la numărul de tineri care vor candida, în opinia lor, la această inițiativă.

Răspunsurile vor permite Comisiei Europene să selecteze candidații.

Odată realizat acest lucru, participanții trebuie să își înceapă călătoria între 9 iulie și 30 septembrie 2018. Ei pot călători pe o perioadă de până la 30 de zile și pot vizita până la patru destinații din străinătate.