Bucureștiul își dorește după Brexit și o cooperare privilegiată între UE și Marea Britanie în domenii precum securitatea, apărarea și politica externă, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, la Consiliul Afaceri Generale.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat marți, la Bruxelles, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale și Consiliului Afaceri Generale Art. 50.

Potrivit MAE, reuniunea miniștrilor pentru Afaceri Europene din statele membre a vizat în principal pregătirea reuniunii Consiliului European din 22-23 martie, cu accent pe aspecte vizând Piața Unică, Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei, politica de impozitare în mediul digital, aspecte sociale, precum și politica comercială a Uniunii. 

În cadrul reuniunii, Victor Negrescu a informat partenerii europeni în legătură cu demersurile organizatorice privind Președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercitate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019:

 

„Dorim să promovăm o politică europeană orientată spre cetățean și corelată cu solidaritatea, o valoare elementară a construcției europene. Împreună susținem o Uniune puternică, incluzivă și coezivă, acesta fiind și obiectivul nostru în pregătirea Summit-ului informal de la Sibiu, din 9 mai 2019, unde va fi adoptată următoarea agendă strategică a Uniunii".

 

Pe agenda Consiliului Afaceri Generale Art. 50, s-a aflat pregătirea reuniunii Consiliului European (Art. 50) din 23 martie, care are drept obiectiv adoptarea de noi orientări referitoare la cadrul relațiilor viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a prezentat acordul la care au ajuns cele două echipe de negociere, atât în privința capitolelor din acordul de retragere referitoare la drepturile cetățenilor și decontul financiar, toate angajamentele asumate prin raportul comun din decembrie 2017 fiind transpuse în termeni juridici, cât și a clauzelor privind perioada de tranziție. 

„Un obiectiv prioritar al României a fost atins, rezultatul negocierilor confirmând faptul că cetățenii europeni, inclusiv cei români, și membrii familiilor acestora care se stabilesc în Marea Britanie pe durata perioadei de tranziție vor beneficia de aceleași drepturi deținute de cetățenii Uniunii Europene care locuiesc deja acolo. România își va folosi în continuare toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la nivelul așteptărilor cetățenilor și în deplin acord cu obiectivele sale în context european. Sperăm ca textul acordului de retragere să fie finalizat cât mai curând și toate angajamentele asumate să fie respectate și integrate pe deplin în acest document cu valoare juridică", a declarat oficialul român.

Totodată, el a salutat noul proiect de orientări și a exprimat susținere pentru deschiderea de negocieri privind cadrul viitoarelor relații dintre cele Marea Britanie și Uniunea Europeană: „Ne dorim un parteneriat cu Marea Britanie care să includă o componentă economică robustă, precum și o cooperare privilegiată în domenii precum securitatea, apărarea și politica externă".