21 martie este Ziua internațională a pădurilor.

Pădurile și terenurile împădurite acoperă 182 de milioane de hectare în Uniunea Europeană, aproximativ 42% din suprafața terestră totală a blocului comunitar, existând 0,36 hectare de pădure per capita, potrivit datelor publicate miercuri de oficiul european de statistică Eurostat.

În fiecare an, în data de 21 martie este marcată Ziua internațională a pădurilor pentru a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare, notează Agerpres.

Cele mai extinse zone cu păduri se află în Suedia (30 de milioane de hectare), Finlanda (24 de milioane de hectare) și Spania (27 de milioane de hectare), arată datele Eurostat.

Cel mai ridicat procent de zone împădurite din totalul teritoriului unei țări se găsește în Finlanda (71%), Suedia (67%), Slovenia (64%), Estonia (58%) și Letonia (56%), iar cel mai scăzut în Olanda (8%), Malta (11%) și Danemarca (16%).

Pădurile care acoperă suprafețele terestre sunt un indicator global în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG) și un indicator al EU-SDG (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale UE).

Pădurile joacă un rol semnificativ în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG). Pădurile din UE absorb echivalentul a 417 milioane de tone CO2, circa 9% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (4.450 milioane de tone), față de mai puțin de 7% (375 milioane de tone) în 1990.

Comparativ cu emisiile de GHG din fiecare stat membru, pădurile absorb peste 80% din CO2 în Suedia (84%) și peste 50% în Finlanda (60%), Lituania (44%) și Slovenia (35%), Croația și România (între 20% și 30%).