Cipru, Bulgaria, Letonia și Slovacia au depus oferte pentru a găzdui viitoarea Agenție Europeană a Muncii. Deși nu are nicio astfel de instituție, România nu și-a manifestat interesul, după eșecul de a obține Agenția Europeană a Medicamentului.

Data limită pentru depunerea candidaturii a fost 6 mai. Ofertele înaintate de cele patru state membre vor fi publicate pe site-ul Consiliului pe 13 mai. 

Orașele care vor concura pentru noua instituție sunt Nicosia (Cipru), Sofia (Bulgaria), Riga (Letonia) și Bratislava (Slovacia).

Letonia mai găzduiește Oficiul Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice, o agenție a UE care oferă sprijin profesional și administrativ Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (BEREC).

Celelalte trei state membre nu au nicio agenție, acesta fiind unul dintre criteriile importante pentru luarea unei decizii. Alte criterii sunt: răspândirea geografică, accesibilitatea amplasamentului, școli pentru copiii personalului din agenții, accesul la piața forței de muncă și la asistență medicală pentru soții/soțiile și copiii angajaților, asigurarea că agenția este operațională după intrarea în vigoare a regulamentului. 

Pe baza evaluării făcute de Comisia Europeană, reprezentanții statelor membre vor avea o discuție în Coreper, la 5 iunie. În urma unui vot care va avea loc în cadrul Consiliului EPSCO (Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori) din 13 iunie, decizia finală va fi luată de comun acord de către reprezentanții statelor membre. 

România, marea absentă

În februarie, Președinția română a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind un regulament de instituire a unei Autorități Europene a Muncii (ELA). Pe 16 aprilie, Parlamentul European a votat acordul, iar adoptarea regulamentului de către Consiliu urmează să aibă loc în iunie.

Scopul acestui nou organism este de a sprijini statele membre în vederea punerii în aplicare a actelor juridice ale UE în domeniul mobilității forței de muncă pe teritoriul întregii Uniuni, precum și a coordonării sistemelor de securitate socială. De asemenea, acesta va oferi informații angajaților și angajatorilor cu privire la aspectele complexe ale mobilității transfrontaliere a forței de muncă. 

Printre puținele țări care nu găzduiesc o agenție europeană se numără și România. Din acest motiv, Bucureștiul s-a înscris pentru a primi Agenția Europeană a Medicamentului, care e relocată de la Londra din cauza ieșirii Marii Britanii din UE. Și alte 18 state membre ”au râvnit” la această agenție, care a ajuns în cele din urmă în Olanda, la Amsterdam.

Față de implicarea activă din 2017, acum autoritățile române nu și-au manifestat niciun interes pentru a depune o ofertă. 

EurActiv.com scria luna trecută că, din cele 13 țări care au aderat la UE în ultimii 20 de ani, cinci nu găzduiesc nicio agenție -  Bulgaria, Croația, Cipru, România și Slovacia – astfel că acestea ar trebui să fie principalele candidate. 

Pe 3 aprilie, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a solicitat Guvernului ”să depună urgent” candidatura pentru găzduirea de către România a sediului Autorității Europene a Muncii.

”Cer Guvernului României să pregătească de urgență o candidatură serioasă pe care să o depună în termenul stabilit. Țara noastră pornește cu cele mai mari șanse să găzduiască această nouă agenție fiind una dintre cele 5 state membre care nu găzduiesc nicio instituție a Uniunii Europene, alături de Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia. În plus, dintre toate aceste state, România are cea mai mare întindere și o populație mai mare decât toate celelalte patru state la un loc”, a declarat Mureșan, făcând apel la Guvern să nu repete greșelile de la candidatura pentru Agenția Europeană a Medicamentului și să vină cu ”un dosar serios care să cuprindă, în primul rând, un sediu ușor accesibil pentru angajații străini care vor lucra la agenție și să țină cont de toate criteriile de selecție”.

Anul trecut, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, declara că România ar putea găzdui această autoritate: "România are câteva șanse de a găzdui sediul agenției, una dintre șanse fiind faptul că nu are o astfel de agenție, fiind în același timp unul dintre statele mari din UE. Depinde cum își va juca România această șansă".

Dinspre București, tăcere. Niciun oficial nu a abordat subiectul unei candidaturi a României.