Programul „Discover EU” a fost votat de Parlamentul European printre prioritățile bugetului pentru 2018. În varianta adoptată de europarlamentari, tinerii de 18 ani ar urma să primească un abonament de tren, gratuit, de o lună în Europa.

Prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru anul 2018, așa cum au fost adoptate de Parlamentul European, prevăd finanțarea în premieră a Programului „Discover EU” prin care se acordă câte un abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene).

Aceste priorități vor fi transmise Comisiei Europene, care urmează să țină cont de acestea în elaborarea proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2018. Raportul are chiar acest rol de ghidare pentru Comisia Europeană, la întocmirea proiectului de buget.  Aceasta este prima etapă în procesul legislativ de adoptare a bugetului Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a anunțat că ideea susținută de Siegrfried Mureșan, privind acordarea unui bilet de tren gratuit tinerilor europeni care au împlinit 18 ani, valabil 30 de zile pentru toate cele 28 de state membre, plus alte două din afara UE, este "interesantă" și poate fi susținută.

"Ideea care vine din Parlament de a acorda un bilet InterRail fiecărui european care a împlinit 18 ani mi se pare o idee foarte interesantă", a spus el.

BACKGROUND: VIDEO-EXPLICATIV PRIORITĂȚILE BUGETULUI


 

Raportul privind prioritățile politice ale Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018 a fost adoptat miercuri, cu 445 de voturi „pentru”, 134 „împotrivă” și 101 abțineri. 

"Mă aștept ca proiectul de buget pe care îl va prezenta Comisia Europeană să fie centrat pe aceste priorități care permit economiei Uniunii Europene să crească într-un climat de siguranță pentru cetățenii săi”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan după adoptarea priorităților bugetare ale Parlamentului European pentru bugetul european de anul viitor.

Deputatul european Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.

Traseul legislativ

 

  • Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual.
  • Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie, însă, în practică, se întâmplă până la sfârșitul lunii mai a anului anterior bugetului anual.
  • Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, și Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere.
  • După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual.
  • În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.