Zece persoane și trei firme au fost trimise în judecată de Parchetul General, acuzate că au creat un mecanism de fraudare a bugetului prin afaceri fictive cu medicamente, dar și cu medicamente ce nu aveau documente.

Zece persoane și trei firme vor fi judecate pentru evaziune fiscală și spălare de bani din afaceri fictive cu medicamente și din comerț cu medicamente ce nu aveau documente de proveniență.

Soții Robertino și Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL și Farmacia Vitaplus Cernica SRL, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani, iar alături de ei au mai fost trimiși în judecată Luminița Costin, Alexandru Robert Oprea, Ștefan Florin Clinciu, Cornelia Raluca Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Gheorghe Aurelian Anghel, Alina Mariana Isac. Și cele trei firme controlate de familia Stan au fost trimise în judecată.

Conform procurorilor, ancheta a pornit de la un control al ANAF, care a identificat operațiuni comerciale suspecte că ar fi fictive, operațiuni derulate în domeniul achiziției și comercializării de medicamente.

Firmele, susțin procurorii, au declarat intrări intracomunitare și au efectuat unele dintre achizițiile de medicamente de pe piața internă „prin două circuite comerciale care înglobează operațiuni fictive destinate sustragerii de la plata sumelor de bani datorate cu titlu de TVA și introducerii în circuitul comercial a unor medicamente pentru care nu există documente legale de proveniență”.

Conform actului de acuzare, primul mecanism se derula prin înregistrarea în evidențele contabile de cheltuieli cu prestări servicii, efectuându-se operațiuni de deducere a TVA în baza unor facturi emise de către anumite societăți comerciale, deși între acestea și societățile administrate de inculpați nu ar fi existat operațiuni reale, diminuându-se profitul impozabil și al TVA de plată.

Contracte de împrumut pentru a spăla banii

Cel de-al doilea mecanism consta în disimularea provenienței banilor prin întocmirea de contracte de împrumut între SC Cross Pharm SRL și mai multe persoane fizice, deși firma nu avea acest obiect de activitate, ci își desfășura activitatea în domeniul comerțului cu medicamente.

Contractele de împrumut au fost în total de 16.660.000 de lei. „Prejudiciul estimat a fi produs bugetului de stat se cifrează la suma de 17.745.544 lei, sumă cu care Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal”, arată procurorii.