Reprezentanții Uniunii Europene au transmis politicienilor din Republica Moldova, care încearcă să formeze o nouă majoritate parlamentară, că ar fi mai bine să evite varianta unui guvern tehnocrat, potrivit presei locale, citate de Agerpres.

După demiterea executivului condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleț printr-o moțiune de cenzură la sfârșitul lunii octombrie, liderii politici de la Chișinău nu reușesc să formeze o nouă majoritate care să susțină un nou guvern.

Miercuri seara, în cadrul unei videoconferințe de la sediul delegației Republicii Moldova la Uniunea Europeană din Bruxelles, liderii principalelor partide au primit un mesaj clar de la Bruxelles: Așezați-vă la masa negocierilor fără niciun fel de condiții, uitați de un guvern tehnocrat, pentru că nu a funcționat nicăieri, relatează portalul Deschide.md, citând surse apropiate discuțiilor.

Responsabili europeni ar fi spus că nu cred în varianta unui guvern tehnocrat cu un prim-ministru apolitic și că niciun precedent de acest fel nu a dat rezultate în nicio țară europeană. România, o mare susținătoare a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, tocmai a instalat un guvern tehnocrat, condus de Dacian Cioloș, fost comisar european.

La discuția cu oficiali europeni au participat liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vadim Pistrinciuc, și fostul premier Iurie Leancă, lider al Partidului Popular European din Moldova (PPEM). Unul dintre interlocutorii de la Bruxelles a fost Elmar Brok, președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, vicepreședinte al Partidului Popular European.

De altfel, criza politică din Republica Moldova a făcut obiectul unei dezbateri miercuri seara în Parlamentul European.

Deutsche Welle scrie că Republica Moldova este „la început de catastrofă umanitară”, din cauza crizei politice care blochează finanțarea instituțiilor.

Moldovenii au început să simtă criza economică după ce din sistemul bancar al țării s-a furat un miliard de dolari. Iar pentru că ancheta în acest caz se desfășoară dubios, dar și pentru că autoritățile se opun în mod suspect reformării sistemului bancar, principalii creditori externi - FMI, Banca Mondială și UE - au înghețat orice suport bugetar pentru Moldova. Mai mult, s-a redus cu aproape 40% și valoarea remitențelor de la moldovenii care muncesc în străinătate, scrie Deutsche Welle.