Directorul și directorul-adjunct ai GRU (Direcția principală a Statului-Major al forțelor armate ruse) se numără printre persoanele împotriva cărora Consiliul UE a impus luni sancțiuni în cazul otrăvirii lui Serghei și Iulia Skripal.

"În cadrul noului regim de măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice, creat la 15 octombrie 2018, nouă persoane și o entitate sunt vizate de sancțiunile impuse de Consiliu astăzi. Printre persoanele vizate de sancțiuni se numără cei doi angajați, șeful și adjunct ai GRU (Direcția principală a Statului-Major al forțelor armate ruse), responsabili de deținerea, transportul și utilizarea la Salisbury (Regatul Unit) a unui agent neurotoxic, în weekendul 3-4 martie 2018", potrivit unui comunicat al Consiliului.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, în martie anul trecut, în orașul englez Salisbury.

De asemenea, s-au sancțiuni împotriva entității siriene responsabile cu dezvoltarea și producerea de arme chimice – Centrul de Cercetare și Studii Științifice (SSRC) – și împotriva a cinci funcționari sirieni direct implicați în activitățile SSRC.

Persoanele și entitatea menționate sunt primele care figurează pe lista alcătuită în cadrul noului regim de sancțiuni în materie de arme chimice. SSRC figura deja pe lista alcătuită în cadrul regimului de sancțiuni impuse Siriei.

În cadrul sancțiunilor, activele entităților și persoanelor sunt înghețate, iar acestora din urmă li se aplică și o interdicție de a călători în UE.

În plus, se interzice persoanelor și entităților din UE să pună fonduri la dispoziția celor incluși pe listă.

Decizia vine în sprijinul eforturilor UE de combatere a proliferării și a utilizării armelor chimice, care reprezintă o amenințare gravă la adresa securității internaționale.