Ministrul Sănătății n-a avut un răspuns la cazul lui Călin Farcaș, care a murit la 29 de ani în așteptarea acceptului pentru un transplant de plămâni.

”Este foarte trist. Răspunsul la întrebarea de ce a murit este... cam imposibil de dat în acest moment, dar vă pot da detalii legate de acest aspect. România are un protocol valabil cu Eurotransplantul. România chiar a cedat doi plămâni Eurotransplantului, pentru că nu erau compatibili cu pacienții înscriși pe listele din România. Avem un ordin care spune că pacienții care nu pot fi transplantați în România din cauza complicațiilor se pot transplanta în străinătate. Din informațiile pe care le am, Călin Farcaș a fost evaluat săptămâna trecută la Sf. Maria și i s-a dat acceptul de transplant în străinătate”, a declarat la Digi24 ministrul Sorin Pintea.

Întrebată ce a lipsit pentru a putea fi salvat tânărul care reușise să strângă banii pentru un transplat la o clinică din India, ministrul a replicat: ”Eu nu am cunoștință că acest pacient găsise clinică în India, chiar nu știu despre acest aspect și nu știu dacă India ar fi fost soluția”.

Tânărul n-a mai ajuns în India, el decedând în cursul nopții de luni spre marți la Institutul Marius Nasta din București, unde era internat.