În februarie, România a pierdut 10.137 de locuitori, mai mulți decât în aceeași lună a anului trecut, această situație fiind generată în principal de o reducere natalității, potrivit datelor publicate vineri de INS.

Prin comparație, în februarie 2017, sporul natural negativ a fost de 9.693 de persoane, notează News.ro.

În februarie 2018 s-au născut 12.691 de copii, cu 4.437 mai puțini decât în ianuarie 2018 și cu 325 mai puțini decât în februarie 2017.

Totodată, s-au înregistrat 22.828 decese, cu 795 mai puține decât în luna ianuarie 2018 și cu 119 mai multe față de luna februarie 2017.

La scăderea natalității se adaugă fenomenul părăsirii țării, care continuă să fie unul semnificativ. Oana Ciornei, managing partner la firma de recrutare Amrop România, a declarat joi, într-o dezbatere despre "noua economie” la CFA Forecast Dinner (reuniunea anuală a analiștilor financiari), că ăla fiecare 9 minute un român pleacă din țară, iar la fiecare 7 minute 1 român moare fără să fi înlocuit.

Un semnal de alarmă a fost tras și de europarlamentarul Laurențiu Rebega. 

”România devine tot mai pustie...România e părăsită, abandonată, ca o mamă care-și pierde copiii. Unul câte unul, fii ei dispar, cu tot cu promisiunile lor că se vor întoarce acasă. Românii pleacă și cei mai mulți nu se mai întorc. Această tendință este dramatică la nivelul populației de 16-30 de ani”, susține într-un comunicat europarlamentarul român.

”Numai în 2016, 30.000 de români au dobândit cetățenia altui stat european, potrivit datelor Eurostat. Numărul este în creștere față de anul 2015. Și, de parcă nu ar fi îndeajuns, România este, și la acest capitol, prima din Europa! Să nu ne înțelegem greșit. Răul, în sine, nu este că românii au solicitat și alte cetățenii, ci că unii renunță la cea română...Un om dorește să devină cetățeanul altei țări, atunci când simte că aceasta îi oferă siguranță. Când se simte apărat. Când onoarea, demnitatea și mândria lui sunt respectate așa cum se cuvine. Drama românilor care nu mai vor să fie români e și a lor, dar și a României! Nu are legătură cu cei care pleacă la muncă în străinătate. E mult mai mult decât atât. E drama unei lipse mortale de speranță! Să-ți scoți România din suflet e, cu siguranță, o rană de nevindecat. Și, nimic nu e mai trist decât un spirit amputat. Suntem pe locul doi în lume, în ceea ce privește emigrația după Siria, o țară măcinată de război! Este al 9 lea ceas – și ultimul!”, mai spune Laurențiu Rebega, membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.