Administrația Prezidențială marchează, pentru al patrulea an consecutiv, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, în cadrul campaniei internaționale „Light It Up Blue”.

În semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism, în noaptea de 2 spre 3 aprilie, Palatul Cotroceni va fi iluminat în albastru, începând cu ora 20:00.

”Persoanele diagnosticate cu autism se confruntă, pe lângă problemele de sănătate care afectează populația generală, și cu stigmatizare și discriminare, iar îmbunătățirea calității vieții acestora implică sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate în acest domeniu, de la factori de decizie, până la asociații de pacienți și de părinți. Fiecare dintre noi poate contribui, prin gesturi mici, la eliminarea prejudecăților și a stigmei, la facilitarea integrării în comunitate ori la acces nediscriminatoriu la servicii de sănătate și educaționale, în conformitate cu nevoile celor care se confruntă cu această afecțiune neuropsihică”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Și Palatul Victoria va fi iluminat, începând tot cu ora 20:00, în semn de solidaritate față de persoanele afectate de această afecțiune.

Câteva zeci de persoane au participat luni la un marș în București cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului.

"Astăzi este ziua de conștientizare a autismului. Ne dorim foarte mult ca lumea să conștientizeze că existăm, așa diferiți cum suntem. Ne dorim din partea celor care ne conduc să ne respecte dizabilitatea, să ne ajute să o depășim și să avem dreptul la recuperare, așa cum orice om are dreptul", a declarat pentru Agerpres Mihaela Stan, reprezentant al Federației pentru Drepturi și Resurse în Autism (FEDRA) și mamă de gemeni cu autism.