Gabriel Oprea a demisionat din funcția de vicepremier și ministru de Interne. Demisia, ajunsă luni la Senat, este datată vineri, 6 noiembrie, deși în aceeași zi Oprea a anunțat că și-a delegat atribuțiile de ministru secretarului de stat Ilie Botoș.

"Am luat și noi act, din partea Guvernului, de această demisie adresată premierului interimar, demisia din funcția de viceprim-ministru pentru securitate națională și din cea de ministru de Interne (...) Demisia este din 6 noiembrie și are rezoluția favorabilă a premierului interimar", a anunțat, luni, vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru, citat de Agerpres.

El a explicat că, din motive formale, este posibil ca demisia "să nu fi apărut în Monitorul Oficial, iar președintele să nu fi emis decretul respectiv".

"E o chestiune care ține de formalism și cred că astăzi Administrația Prezidențială va emite și decretul respectiv", a spus Chelaru.

În urma demisiei, Biroul Permanent al Senatului a retras de pe ordinea de zi moțiunea simplă a PNL "Gabriel Oprea trebuie să plece! Fără coloană oficială". 

La scurt timp după declarația lui Chelaru, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis, a semnat, luni, Decretul prin care ia act de demisia lui Gabriel Oprea din funcția de viceprim-ministru și de ministru al Afacerilor Interne.

De asemenea, șeful statului a semnat, luni, Decretul prin care îl desemnează pe premierul interimar Sorin Cîmpeanu ca viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, interimar.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, primul-ministru interimar Sorin Cîmpeanu și-a delegat atribuțiile de ministru al Internelor către Ilie Botoș, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Deși demisia este semnată vineri, 6 noiembrie, în acea zi, Gabriel Oprea nu a anunțat acest lucru, ci a precizat că și-a delegat atribuțiile de serviciu secretarului de stat în MAI Ilie Botoș.

"Prin depunerea mandatului de către Victor Ponta, întregul guvern este demisionar. Vă informez că la comanda Ministerului Afacerilor Interne se află generalul magistrat Ilie Botoș" a afirmat Gabriel Oprea la Cotroceni, în urma consultărilor UNPR cu președintele Klaus Iohannis.

Procurorii DNA au deschis, joi, un dosar penal pentru abuz la folosirea de coloane oficiale de către mai mulți demnitari, între care și Gabriel Oprea, astfel că, în mod normal, dosarul deschis după moartea lui Gigină ar trebui să ajungă la DNA.

Direcția Națională Anticorupție a precizat oficial, pentru EurActiv.ro, că joi s-a înregistrat un dosar penal ca urmare a două denunțuri având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de insoțire în trafic de către conducători de instituții publice. 

Surse judiciare afirmă că dosarul a fost deschis ca urmare a unor sesizări din partea unei persoane fizice și a unui ONG care au reclamat la DNA faptul că mai mulți demnitari ar folosi abuziv coloană oficială.

Aceleași surse au precizat că între cei vizați de plângerile pe tema asta se numără atât vicepremierul interimar Gabriel Oprea, cât și alți demnitari, între care și procurorul general al României, Tiberiu Nițu.

"În mod normal, având în vedere că dosarul vizează abuzul în serviciu, care este o faptă conexă celor de corupție, dar și pentru că reclamațiile vizează demnitari de rang înalt, dosarul ar trebui să ajungă la DNA”, au declarat sursele judiciare citate.

Dosarul privind accidentul în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină a fost deschis in rem de procurorii Parchetului Tribunalului București și a fost preluat de Parchetul General, existând suspiciunea că Gabriel Oprea a folosit abuziv coloana oficială.