UE are o misiune dificilă în sectorul agricol: întinerirea forței de muncă. Sprijinul pentru tinerii fermieri este esențial, dar și alte fonduri europene pot ajuta la înființarea de noi afaceri în agricultură.
Lipsa unei infrastructuri dezvoltate în zonele rurale din Germania, precum și sprijinul redus de care beneficiază fermele mici îi descurajează pe tineri să investească în agricultură, forțându-i să se mute la oraș, scrie EURACTIV Germania.
Uniunea Europeană trebuie să se ocupe de schimbarea generațiilor în agricultură fie că își dorește sau nu. Dar pentru a avea șanse de rezolvare a situației, statele membre ar trebui să asigure un buget solid pentru Politica Agricolă Comună post-2020.
Sectorul agricol din UE este afectat de îmbătrânirea forței de muncă. În 2016, doar 11% dintre managerii de fermă din Uniunea Europeană aveau mai puțin de 40 de ani, potrivit datelor Eurostat.
Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2019 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fiind aprobate două din cele opt amendamente.
„Avem cât trebuie”, a răspuns ministrul agriculturii, Petre Daea, când a fost întrebat dacă este mulțumit de suma alocată pentru minister în proiectul de buget pentru 2019.
AFIR a prelungit cu o lună termenul de depunere a cererilor de finanțare pentru proiecte de procesare și marketing al produselor agricole pentru care sunt disponibile fonduri de peste 81 de milioane de euro.
Trei investitori din România și Ungaria se pregătesc să inaugureze anul acesta o fabrică de furaje în Mureș. Ideea investiției de 15 milioane de euro a venit după ce acționarii au văzut cât de multe cereale exportă România și câte furaje importă.