Europarlamentarul Cristian Preda crede că scenariul cel mai probabil după care va evolua Uniunea Europeană este o combinație între idealul federalist și Europa cu mai multe viteze.
Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a avut un discurs ce îndeamnă la unitate și la o reformare a Uniunii, acuzând birocrația prea mare. „UE e încă incompletă, distantă față de problemele concrete, ineficace și prea birocratică”.
Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează dezbaterea ”Uniunea Europeană: priorități și provocări după șase decenii de existență”. Una dintre concluziile este că România vrea mai multă Europă.
Serbarea a 60 de ani de la crearea Uniunii Europene ar trebui să fie un prilej de reflecție asupra a tot ceea ce au reusit să obțină statele membre atunci când au înțeles că singura cale de a merge înainte este prin cooperare.
Într-un interviu pentru HotNews.ro, consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat că un asemenea scenariu ar duce la slăbirea coeziunii UE și poate chiar la dezintegrarea Uniunii.
Scenariul prezentat miercuri de președintele CE, Jean-Claude Juncker, privind o Europă cu două viteze este respins de președintele Klaus Iohannis, de liderul PSD, Liviu Dragnea, precum și de majoritatea europarlamentarilor români.
Miniștrii de Externe din Franța și Germania au semnalat într-o declarație comună că susțin ideea unei Europe cu mai multe viteze, o Uniune care să ia în calcul „diferitele niveluri de ambiție” ale statelor membre, scrie HotNews.ro.
Europarlamentarul Cristian Preda (PPE) critică faptul că eurodeputații PSD și Alde luptă abia acum împotriva ideii unei Europe cu două viteze, pentru că atunci când s-a discutat în Parlamentul European raportul care trata această chestiune au tăcut.
Liderul CE, Jean-Claude Juncker, a pledat, din nou, pentru o Europă cu mai multe viteze, în urma crizei care s-a declanșat în cadrul UE anul trecut, după Brexit. Tema Europei cu mai multe viteze a fost discutată recent și în Parlamentul European.