Autoritățile de control la frontieră din țările UE, inclusiv Poliția de Frontieră Română, vor efectua, începând din 7 aprilie, verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre.
Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează dezbaterea ”Uniunea Europeană: priorități și provocări după șase decenii de existență”. Una dintre concluziile este că România vrea mai multă Europă.
O comisie a Camerei Lorzilor susține că Londra poate părăsi UE fără a plăti vreo ”factură”. Eurodeputații români atrag însă atenția că după Brexit trebuie plătite pentru mii de britanici pensii din fonduri UE și finalizate programele în derulare.
Parlamentul European a adoptat, recent, un nou regulament al Schengen care se adresează tuturor statelor membre. Monica Macovei, raportorul PE care a redactat regulamentul, a explicat ce schimbări aduce acesta și cum va fi pus în aplicare.
Într-un interviu pentru HotNews.ro, consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat că un asemenea scenariu ar duce la slăbirea coeziunii UE și poate chiar la dezintegrarea Uniunii.
Ministrul turc de Externe a îndemnat UE să relanseze procesul de aderare a țării sale la blocul comunitar, argumentând că acesta e incompletă fără Turcia. Recent, eurodeputații au cerut înghețarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la UE.
Cu ocazia Consiliului European din 17-18 decembrie 2015, Martin Schulz a subliniat că nu ar trebui să învinuim pe deplin UE pentru problemele de securitate recente și că Europa are de parcurs un drum lung în combaterea terorismului.
Cotele de relocare de urgență a circa 160.000 de refugiați pe care Jean-Claude Juncker le va prezenta mâine, în PE vor fi completate cu o propunere de mecanism permanent care să funcționeze pentru redistribuirea celor ce ajung la granițele UE.