La un an de la referendumul din Regatul Unit, tot mai mulți europeni sunt optimiști în legătură cu viitorul UE, potrivit unui Eurobarometru publicat miercuri. Dintre aceștia, majoritatea sunt acum optimiști și în privința economiei naționale.
Președintele Parlamentului European a declarat că europenii trebuie să fie mândri de ceea ce au realizat și de valorile europene, dar a atras atenția că trebuie rezolvate o serie de probleme, precum șomajul, terorismul și migrația.
Apartenența la UE este considerată un lucru bun de către tot mai mulți europeni, arată un Eurobarometru comandat de PE. Românii ar dori o mai mare implicare a UE în diverse domenii, de la combaterea terorismului, la agricultură și problema migrației.
O mai bună gestionare a solicitanților de azil, lupta contra terorismului și a fraudei fiscale, protejarea drepturilor consumatorilor,precum și a conținutului online pe piața digitală,sunt teme majore pe ordinea de zi a PE în prima jumătate a anului.
Eurodeputații și-au reluat luni activitatea, lucrând în propriile circumscripții electorale sau în delegații, iar din 29 august se vor reuni la Bruxelles în comisii, prima sesiune plenară a toamnei fiind pe 12 septembrie.
Recent, PE a aprobat directiva privind Registrul cu Numele Pasagerilor (PNR) care obligă companiile aeriene să ofere autorităților naționale datele pasagerilor pentru toate zborurile din state terțe către UE și invers. Însă cum funcționează PNR?
Cum poate întări Uniunea Europeană controalele la frontierele externe și cum poate combate radicalizarea propriilor cetățeni? Răspund într-un interviu dublu eurodeputatele Monica Macovei și Ulrike Lunacek.
Cu ocazia Consiliului European din 17-18 decembrie 2015, Martin Schulz a subliniat că nu ar trebui să învinuim pe deplin UE pentru problemele de securitate recente și că Europa are de parcurs un drum lung în combaterea terorismului.
Existența unui registru european care să conțină numele pasagerilor a devenit pentru guvernele naționale o necesitate, în lumina atentatelor recente din Europa. UE își propune să limiteze crima organizată și să protejeze confidențialitatea datelor.
Până acum am văzut că doar 32 de refugiați au fost relocați din Grecia în Luxemburg în urmă cu câteva săptămâni, din cei 160.000, pe care UE și-a propus să îi distribuie, spune Siegfried Mureșan. Aceasta înseamnă 0,02% [nota redacției].
În Europa, peste 5,000 de cetățeni, majoritatea tineri, s-au alăturat grupărilor extremiste din Siria și Irak. Motive: de la lipsa unor valori sau apartenența la un grup, la lipsa educației și incluziunii sociale, depresie, ură.