La un an de la referendumul din Regatul Unit, tot mai mulți europeni sunt optimiști în legătură cu viitorul UE, potrivit unui Eurobarometru publicat miercuri. Dintre aceștia, majoritatea sunt acum optimiști și în privința economiei naționale.
"Retrogradarea în al doilea sau al treilea cerc concentric al UE ar însemna politic confirmarea statutului de periferie pentru România", spune într-un interviu pentru HotNews.ro europarlamentarul PSD Victor Boștinaru.
Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează dezbaterea ”Uniunea Europeană: priorități și provocări după șase decenii de existență”. Una dintre concluziile este că România vrea mai multă Europă.
Într-un interviu pentru HotNews.ro, consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat că un asemenea scenariu ar duce la slăbirea coeziunii UE și poate chiar la dezintegrarea Uniunii.
Liderul CE, Jean-Claude Juncker, a pledat, din nou, pentru o Europă cu mai multe viteze, în urma crizei care s-a declanșat în cadrul UE anul trecut, după Brexit. Tema Europei cu mai multe viteze a fost discutată recent și în Parlamentul European.
Când vine vorba de viitorul UE, eurodeputații sunt împărțiți în două tabere: cei care vor menținerea unității și a continuării procesului de integrare și cei care pledează pentru o Europă cu două sau mai multe viteze.
Adina Vălean, co-președintele delegației României în PPE, a declarat, miercuri, în cadrul ședinței de grup de la Bruxelles că delegația României nu are cum sa fie de acord cu ideea unei Europe cu două viteze, propusă de liderul liberalilor europeni.
Românii sunt printre cei mai optimiști europeni în legătură cu perspectivele UE. În schimb, ei cred că în România lucrurile merg într-o direcție greșită, potrivit ultimului Eurobarometru, comandat de Parlamentul European.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan crede că după plecarea Marii Britanii va exista o mai mare convergență între zona euro și UE, astfel că statele non-euro ar trebui să participe la deciziile legate de această zonă.