Tatjana ne vorbește despre două femei însărcinate din Siria care au ajuns în Serbia – o tragedie și o poveste despre speranță.

Suntem în 2017.

Neoficial, în fiecare zi, în Serbia, intră câteva sute de refugiați. Majoritatea speră să treacă granița în Ungaria și să ajungă în Vestul Făgăduinței. Sirieni, irakieni sau afgani, dar și multe alte grupuri, ajung zi de zi în Serbia. Aici se blochează, însă, în liniile fără sfârșit de așteptare de la granița cu Ungaria. Micul stat cu aspirații europene este, pur si simplu, depășit. Centrele sunt pline. Străzile sunt pline. Inima Belgradului arată ca după un război.

Tatjana este voluntar la Salvați Copiii, în capitală. A văzut multe, mai multe decât mulți dintre noi putem suporta.

Cu câteva zile înainte sa o întâlnim, o femeie din Siria a născut un bebeluș. Era sănătos si dormea liniștit. Nu și Tatjana. Se temea pentru ei și pentru ceilalți refugiați. Venea iarna și ea știa că mulți își fac adăpost în depouri vechi și părăsite, fără geamuri, pline de gunoaie și cu acoperișuri care stau să se prăbușească.

Noi i-am vizitat în noiembrie. În ianuarie, zăpadă si gerul au lovit Belgradul cum n-au mai făcut-o de ani de zile. Peisajul a devenit post-apocaliptic. Ca si cum ar fi nins în iad. Sute de oameni zgribuliți, înveliți în pături gri, au ajuns să-și poarte oboseala prin zăpadă și să întindă mâinile tremurânde după o mâncare caldă. Baia a devenit un eveniment care are loc afară, la multe grade cu minus, într-un butoi încălzit.

Nu se știe câți au trecut iarna.

Europa încă nu știe ce sa facă în fața lor, cu ei sau pentru ei. Pe tot continentul, în clădirile cu steaguri la intrare timpul curge altfel.

 Video - The UNCOUNTRIED:  Călătoria spre viață care, uneori, ucide

 Reporter: Ce fel de cazuri aveți la centru?

"Chiar și în cele mai dificile circumstanțe, viața merge înainte și lucruri frumoase se întâmplă.”

Tatjana: În acest moment, avem o mamă cu un bebeluș de trei zile în spațiul pentru mame și copii de la centru. Copilul a fost născut în Belgrad. E o familie din Irak. Au călătorit mult, iar femeia a fost însărcinată tot acest timp. A născut când a ajuns în Belgrad. Familia ei a fost aici, în centru, cu echipa noastră, în timpul nașterii.

Reporter: A născut aici?

Tatjana: A născut la spital. Familia ei a fost aici, cu echipa noastră. Când au aflat că nașterea a fost un succes și că atât mama cât și copilul sunt bine, au sărbătorit, au dansat si au cântat. Ne-au adus niște dulciuri și sucuri să sărbătorească cu noi. Chiar și în cele mai dificile circumstanțe, viața merge înainte și lucruri frumoase se întâmplă.

"Nu toți se simt bine când ajung în Belgrad, după această teribilă călătorie.”

Femeia care a născut este foarte norocoasă.

Astăzi, am avut o altă femeie care a venit din Siria. Este însărcinată în 8 luni, dar copilul nu se simte bine. Familia a călătorit pe mare. S-au urcat într-o barcă de cauciuc în Turcia, pentru a ajunge în Grecia, dar s-au răsturnat și trei dintre copiii lor au murit. Au continuat drumul prin Grecia, au ajuns în Serbia, dar... Există consecințe, traumă... după aceste evenimente. Copilul nu se simte bine. Doctorii sunt obligați să termine sarcina, așa că ea a trebuit să plece la spital. Echipa noastră a ajutat-o să ajungă la spital. Soțul și copilul care a supraviețuit stau într-un centru, lângă Belgrade, în Krnjaca.

Reporter: Dar ceilalți?

"... oamenii care ajung aici au nevoie de asistență medicală.”

Tatjana: Cei mai mulți dintre cei care ajung în Serbia sunt într-o stare foarte proastă. Au hainele murdare, corpurile pline de durere, cicatrici... Au călătorit prin păduri. Mulți au cicatrici pe fețe, vânătăi pe mâini...

Noi vedem că oamenii care ajung aici au nevoie de asistență medicală. Pot să o obțină în Miksaliste sau în alte spitale din Serbia.

De asemenea, observăm o gravă problemă în ceea ce privește infestarea cu păduchi și scabie. Oamenii aceștia au călătorit pentru o lungă perioada. Timp de câteva luni, au stat în tabere, în condiții precare de igienă.

Lucrurile acestea au devenit o problemă serioasă în Belgrad, în special pentru cei care locuiesc în aer liber. Peste 1.000 de oameni - majoritatea bărbați - stau în parcuri sau în clădiri abandonate aproape de gară. Nu vor să plece din zonă pentru că doresc să stea aproape de traficanți, pentru că știu că traficanții îi pot duce dincolo de graniță. Mulți dintre ei sunt bolnavi.

Mai rău este că printre ei sunt și mulți copii, foarte vulnerabili. Ei au nevoie de susținere și ajutor.

"Refugiații și imigranții care ajung în Serbia sunt în tranzit.”

Refugiații și imigranții care ajung în Serbia sunt în tranzit. Acum, stau aici pentru o perioada mai lungă de timp, dar cei mai mulți sunt în tranzit și plănuiesc să-și continue călătoria. De la începutul crizei, așa au stat lucrurile.

                                                                                      Sfârșitul primei părți

                                    Citește și partea a doua - O oprire în Serbia: Oameni care se ajută

Autori: Ovidiu Vanghele (interviu, text), Ioana Moldova (filmări), Dani Drăgan (editare video), Paula Căbescu (activități conexe post-editării video). 

Proiectul nostru

Ruta pe care refugiații curg din Siria spre Europa nu s-a închis după vârful din anul 2015. Doar numărul celor care ajung în Vestul bogat și plin de oportunități a scăzut, după ce traseul s-a îngreunat mult față de conjunctura favorabilă din urmă cu un an și ceva.

Unele state și-au închis, practic, granițele, forțând valul de oameni sa le ocolească sau blocând pur si simplu drumul lor spre visul european.

Ajutarea refugiaților este în continuare o problemă pentru statele sărace din regiune, care nu au suficiente resurse pentru a-i găzdui și care s-au trezit, peste noapte, cu mii de oameni vulnerabili pentru care trebuie să asigure condiții minime de viață.

EurActiv România a documentat cu sprijinul financiar oferit de German Marshall Fund – Black Sea Trust, dificultățile și tragediile imigranților și refugiaților mai vechi sau mai noi din Orientul Mijlociu care bat la poarta Europei. Ne-am uitat mai atent la provocările cu care se confruntă, dar și la oportunitățile pe care le pot accesa pentru a-și reface viața, la povești de groază despre modul în care oamenii au scăpat de la moarte și la exemple formidabile de compasiune, la prejudecăți înșelătoare și neînțelegeri ce privesc realitățile zilnice și la cazuri extraordinare de integrare.