Industriile creative au luat avânt în România, iar acum antreprenorii au acces la un pachet complex, ce include consultanță pentru idei originale de afaceri și vizibilitate pe platforma Romanian stories pentru proiectele care au deja o poveste.

Anca Ungureanu, director Identitate și Comunicare al UniCredit Bank România, vorbește într-un interviu acordat EurActiv.ro despre interesul grupului financiar în sprijinirea „minților creative”, platforma Romanian Stories care prezintă poveștile unor antreprenori din sectorul creativității, dar și despre cursurile de care aceștia pot beneficia, gratuit, în 2017.

Iată principalele declarații ale Ancăi Ungureanu:
 

  • Implicarea UniCredit Bank în finanțarea creativității a venit în mod firesc, urmând o tradiție a grupului de suport pentru artă și cultură.
  • Vedem acum o emulație în zona creativității românești și de suport a industriilor creative, inclusiv din zona instituțiilor statului.
  • O minte creativă este o persoană care a încercat să provoace contextul de piață, să provoace regulile jocului și să facă lucrurile altfel.
  • Ne-am dus în zona aceasta de minți creative, tocmai pentru că nu am vrut să ne limităm la industriile creative conform definiției codurilor CAEN.
  • Oamenii ne pot propune, ne pot sugera idei de business-uri, povești ale unor oameni despre care știu, ale prietenilor lor, sau chiar poveștile lor proprii, pe care le pot trimite pe platforma Romanian Stories.
  • Antreprenoriatul creativ este foarte activ nu doar în București, ci și în alte orașe, avem povești de peste tot din țară.
  • Pachetul Creativ este adresat, de fapt, tuturor companiilor cu o cifră de afaceri de până într-o sută de mii de euro, nu doar industriilor creative, el poate fi accesat de către orice mic antreprenor. 
  • Academia minților creative, care este o platformă de educație financiară antreprenorială, se va desfășura în anul 2017, sub forma unor acceleratoare de business în două sesiuni, de primăvară și de toamnă.
  • Curicula se va construi în funcție de profilul celor care se înscriu.  Nu vrem să suplinim nicio școală de management și de business sau de leadership, ci vrem să venim cu lucruri mult mai practice, mai ancorate în realitate și mai adaptate pe ceea ce au ei nevoie.
  • În următorii ani, plănuim să aflăm povești noi, să ne adaptăm nevoilor acestor oameni și, de ce nu, să venim cu instrumente noi, să dezvoltăm lucruri noi alături de ei.




Redăm mai jos interviul integral (intertitlurile și sublinierile aparțin redacției):

EurActiv.ro: Grupul UniCredit este implicat de mulți ani în sprijinirea industriilor creative. Cum v-a venit această idee și care au fost pașii pe care i-ați făcut?

Anca Ungureanu: Suntem implicați de peste zece ani, iar implicarea noastră a venit cumva într-un mod firesc, urmând o tradiție venită de la grup, de suport pentru artă și cultură, care s-a transferat firesc în zona de industrii creative, creativitate, design, urmând cursul și evoluția pieței și contextului local.

Vedem acum o emulație în zona creativității românești și de suport a industriilor creative, inclusiv din zona instituțiilor statului - (Carta Albă a industriilor creative care a fost inițiată în acest an și în care au fost mapate, sub forma unor coduri CAEN, industriile creative din România). Ne bucurăm că lucrurile au evoluat în această direcție, și că suntem printre pionerii susținerii creativității românești.

De aceea, în comunicarea noastră actuală și în această platformă pe care am lansat-o recent, care se numește Romanian Stories, vorbim foarte mult de mințile creative. Noi considerăm că în spatele oricărui demers de acest gen stă o minte creativă care a încercat să provoace contextul de piață, să provoace regulile jocului și să facă lucrurile altfel, astfel încât să obțină maximum de rezultat.

Povești de succes din toată țara

EurActiv.ro: Cum selectați poveștile incluse în Romanian Stories?

Anca Ungureanu: În două feluri. În primul rând, am făcut noi o mapare a poveștilor speciale, a ideilor de business care au o componentă de creativitate, a ideilor care au încercat, cum spuneam mai devreme, să provoace contextul actual, să provoace status quo-ul industriei din care vin. De aceea, ne-am dus în zona aceasta de minți creative, tocmai pentru că nu am vrut să ne limităm la industriile creative conform definiției codurilor CAEN. Așa că am făcut noi o cercetare, cu resursele noastre, întrebând oameni în stânga, în dreapta, aflând (povești), Internetul este acum la îndemâna tuturor și este ușor să afli informațiile, iar de când am lansat platforma am lansat și un call pentru astfel de proiecte astfel încât oamenii ne pot propune, ne pot sugera idei de business-uri, povești ale unor oameni despre care știu, ale prietenilor lor, sau chiar poveștile lor proprii, pe care le pot trimite pe platforma noastră. Ulterior, noi împreună cu partenerii noștri facem cercetarea de rigoare, desfășurăm interviurile, astfel încât poveștile să aibă această componentă de storytelling, pentru că pentru noi a fost extrem de important să le spunem altfel, cu o altă voce, cu jurnaliști în spate, tocmai pentru că am vrut să redăm jurnalismului de calitate vocea care i se cuvine. Am lucrat pentru această platformă, la fel ca și pentru ghidul 24/7 pe care l-am lansat cu cei de la Decât o Revistă, cu jurnaliști care au scris aceste povești și au întreprins acest demers de cercetare și informare asupra poveștilor respective.

EurActiv.ro: Cam câte povești sunt în acest moment?

Anca Ungureanu: În momentul acesta (interviul a fost realizat în luna noiembrie - n.r.) avem 17 povești, pe care le-am adunat de la începutul anului, plus alte trei povești sub formă de video-interviuri pe care le-am realizat împreună cu Irina Păcurariu. Vom posta cât de curând o a patra poveste pe care am făcut-o în zona Timișoara, am încercat să ne ducem și către țară, să nu rămânem doar în București, tocmai pentru că antreprenoriatul creativ este foarte activ inclusiv în alte orașe, avem povești din Cluj, avem povești din Timișoara, iar ediția din acest an a Ghidului 24/7, care se leagă firesc în zona de offline a platformei online, acoperă mai multe orașe: Brașov, Iași, Constanța, Timișoara, Oradea, avem povești de peste tot din țară.

Servicii pentru antreprenorii creativi

EurActiv.ro: Cum ați ajuns să construiți Pachetul Creativ?

Anca Ungureanu: Am făcut o reevaluare la nivel de produse și servicii în zona de IMM-uri, și am vrut să ne aliniem mult mai bine la nivel de piață și la nevoile firești, actuale ale antreprenorilor. Pachetul Creativ este adresat, de fapt, tuturor companiilor cu o cifră de afaceri de până într-o sută de mii de euro, nu doar industriilor creative, el poate fi accesat de către orice mic antreprenor. Are o serie de beneficii, este un pachet cu costuri zero la nivel de administrare de cont, de emitere de card, de acces la BusinessNet. 

Consultanța face parte din strategia noastră de business, noi o oferim alături de orice produs sau serviciu, iar pentru noi este extrem de important să înțelegem business-ul antreprenorilor respectivi. De aceea, colegii mei încearcă să meargă pe teren alături de ei, să înțeleagă foarte bine profilul industriei din care vin business-urile respective, tocmai pentru a putea adapta oferta de produse și de servicii cât mai bine.

Pe lângă aceasta, am creat Academia Minților Creative, care este o platformă de educație financiară antreprenorială, care se va desfășura în anul 2017, sub forma unor acceleratoare de business în două sesiuni, de primăvară și de toamnă, unde am pus laolaltă colegi de-ai noștri care s-au oferit mentori voluntari pentru a împărtăși din experiența lor personală, dar și profesională, către acești antreprenori. Vorbim de lucruri concrete, din viața reală, de la cum să-ți concepi un plan de business, cum să faci o analiză a competiției, cum să îți construiești profilul consumatorului tău, multe lucruri la care poate antreprenorii nu se gândesc întotdeauna cap-coadă, mulți dintre ei sunt creatvi, au idei, știu să pună lucrurile pe hârtie, dar cu anumite lacune pe care noi încercăm să le completăm cu ajutorul colegilor noștri, dar și al unor mentori externi, parteneri de business ai noștri la care avem acces și care au fost dispuși să vină să împărtășească din cunoștințele lor în zona de comunicare, marketing, comunicare digitală, strategie, partea de campanii... Trăim o perioadă extrem de dinamică, dacă nu ești prezent în zona de online și nu ai un cont de Facebook, de Instagram ca și business, poți să consideri că nu exiști. Și de aceea este extrem de important ca ei să afle, de la bun început, care sunt regulile de consum a acestor instrumente de comunicare.

EurActiv.ro: Cine se poate înscrie la cursuri?

Anca Ungureanu: Oricine. Oricine se poate înscrie la cursuri, orice antreprenor care are deja un business existent, care vrea să-și dezvolte business-ul, a ajuns poate într-un punct de impas în care nu știe cum să meargă mai departe, încotro să o apuce, care e pasul firesc. Și apoi, se mai pot înscrie cei care nu sunt antreprenori, dar și-ar dori să devină, au o idee de business, dar nu știu cum să o pună pe picioare și cum să înceapă.

Cursuri axate pe aspecte practice

EurActiv.ro: Practic, în ce vor consta cursurile?

Anca Ungureanu: Curicula se va construi în funcție de profilul celor care se înscriu. Este extrem de important să venim cu ceva potrivit pentru nevoile lor reale. De aceea, în funcție de profilul lor - antreprenori care au deja business-uri existente, care vor să scaleze, care sunt într-un impas și cei care vor să devină antreprenori, care au idei la momentul acesta - au nevoi diferite. Și atunci am vrea să înțelegem cine sunt ei, suntem într-o perioadă de aplicații - antreprenorii sau cei care au idei pot aplica - și apoi, împreună cu mentorii, vom construi această curiculă, astfel încât ea să răspundă, cât mai aproape, nevoilor lor. Nu vrem să suplinim nicio școală de management și de business sau de leadership. Pentru asta, există școli și instituții de educație acreditate, unde antreprenorii se pot duce pentru cursurile respective. Am vrea să venim cu lucruri mult mai practice, mult mai ancorate în realitate și mult mai mapate pe ceea ce au ei nevoie.

EurActiv.ro: Când se termină înscrierile?

Anca Ungureanu: Primim aplicații până la sfârșitul anului, tocmai pentru că avem nevoie de o perioadă să evaluăm înscrierile, de unde vin business-urile respective, care sunt nevoile lor. Formularul de aplicație cuprinde câteva întrebări, astfel încât să ne dăm seama și de nevoile pe care le au acești antreprenori și care este motivația lor pentru care vin la Academia minților creative. Ulterior, împreună cu mentorii, vom stabili curicula și vom comunica tuturor înscrișilor perioada în care se vor desfășura cursurile - ele vor avea loc la sediul UniCredit Bank, vor fi gratuite și vor fi deschise tuturor celor care vor să facă ceva diferit pentru business-ul lor în 2017.

În următorii ani, plănuim să aflăm povești noi, să ne adaptăm nevoilor acestor oameni și, de ce nu, să venim cu instrumente noi, să dezvoltăm lucruri noi alături de ei, cum spuneam, totul este extrem de dinamic, este greu să mai plănuiești de acum pentru următorii trei ani. E greu uneori să plănuiești peste următoarele trei luni. Platforma este una dinamică și ea lucrează de la sine - este vorba de foarte multă dorință de a scoate la iveală lucruri nespuse, neștiute, din care pot învăța toți ceilalți și este mai puțin despre bani cât e despre a face lucrurile altfel, într-un mod creativ, diferit, dinamic, pe măsura nebuniei, curajului și a pasiunii tuturor acestor antreprenori creativi.

De fapt, cred că acestea sunt cuvintele cheie care definesc antreprenoriatul creativ și mințile creative: este despre nebunie, despre curaj, despre a face lucrurile altfel, despre a provoca mediul în care trăiești și, mai mult decât atât, este despre a provoca acest „nu, la noi nu se poate, nu funcționează, nu merge și nu o să iasă niciodată”.