Zumzăitul albinelor le poate transmite apicultorilor multe despre starea de sănătate a stupului, iar producătorii de software au găsit metode rapide de a-i ajuta pe crescători să-și protejeze coloniile de albine.

Încă din anii '50, Eddie Woods, un inginer de sunet la BBC, a început să analizeze zgomotele stupilor pentru a evalua starea de sănătate a coloniilor de albine. Ulterior, mai mulți cercetători au dus mai departe experimentele lui Woods, dezvoltând echipamente tot mai sofisticate pentru a depista diverse evenimente care pot avea loc într-un stup, de la roire la infestarea cu paraziți.

O simplă căutare pe Google dă acum sute de rezultate cu diverse aplicații care vin în ajutorul apicultorilor, de la sfaturi pentru începători la studii complicate pentru avansați.

Francisc Csosz, de la apicultura.pro, prezintă, într-un interviu acordat EURACTIV, principalele funcții ale unei asemenea aplicații, Apivox Smart Monitor.

Aplicațiile de monitorizat stupii pot avea un rol important în stoparea declinului numărului de albine la nivel mondial, o problemă care afectează nu doar producția de miere, ci chiar producția alimentelor, dat fiind rolul important jucat de albine în polenizarea plantelor.