În contextul disputei dintre PSD și Traian Băsescu în 2012, Rovana Plumb, pe atunci eurodeputat social-democrat, se referea la posibilitatea blocării fondurilor europene și a suspendării dreptului de vot.

”Am informat preșidenția rotativă a UE care este deținută de Danemarca, prin aflarea la guvernare a Partidului Social-Democrat din Danemarca, despre derapajele democratice din România. De altfel, am informat Comisia Europeană. Am discutat în cadrul grupului nostru politic, în cadrul Parlamentului European, s-au văzut care au fost reacțiile liderilor europeni, fie din familia noastră politică, fie din familia politică a liberalilor. Desigur, aceste acțiuni vor continua și, împreună cu președintele Victor Ponta, în cursul următoarei săptămâni și, împreună și cu liderul PNL Crin Antonescu, vom continua să prezentăm în cadrul Parlamentului European prin organizarea unei dezbateri publice asemănarea dintre profilul Traian Băsescu și profilul Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din România, urmând ca, în cadrul Parlamentului European, să avem o dezbatere care va fi finalizată cu o rezoluție în ceea ce privește situația din România”, susținea în 2012 Rovana Plumb.

”Doresc să vă spun că, dacă derapajele democratice vor continua, este clar că în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European se poate invoca articolul 7 din Tratat, care înseamnă sancțiuni instituționale la adresa României”, a spus actualul ministru al Fondurilor Europene. 

Într-o conferință de presă la sediul PSD, Plumb a mai spus că o altă sancțiune poate constat în blocarea fondurilor europene. Doresc să vă spun că, dacă derapajele democratice vor continua, este clar că în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European se poate invoca articolul 7 din Tratat, care înseamnă sancțiuni instituționale la adresa României. 

Astăzi, Liviu Dragnea e prieten bun cu Viktor Orban, iar o declarație a lui Cristian Preda privind suspendarea dreptului de vot e considerată defăimare, europarlamentarul PPE fiind chemat în fața Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României.  

Eurodeputata Claudia Țapardel a transmis joi un comunicat în care îl acuza de denigrare pe Cristian Preda:

”Nu este posibil să te bucuri de o asemenea distincţie (Ordinul Steaua României) şi onoare din partea ţării tale, iar tu, din poziţia de reprezentate publică pe care o deţii la Bruxelles, să îţi denigrezi în mod intenţionat propria ţară şi să soliciţi Parlamentului European, nici mai mult, nici mai puţin, decât suspendarea dreptului de vot al României în Consiliu, un drept fundamental pentru orice stat membru al Uniunii Europene. De asemenea nu putem uita nici de solicitarea acestuia de a restricţiona dreptul României de a beneficia de fondurile europene nerambursabile. Domnul Preda uită faptul că a primit din partea României un mandat de europarlamentar cu scopul de a apăra şi proteja interesele cetăţenilor români la Bruxelles, şi nu pentru a face rău şi a produce prejudicii de imagine acestei ţări”.

Țapardel a reiterat propunerea sa privind adoptarea unui act normativ cu scopul reglementării declaraţiilor care afectează grav imaginea statului român pe plan internaţional.

De asemenea, ”ar fi benefică luarea în calcul şi a posibilităţii ca persoanele aflate în funcţii publice, care afectează grav imaginea statului român şi aduc atingere intereselor României pe plan internaţional, să fie revocate din aceste funcţii şi să nu mai aibă posibilitatea de a ocupa ulterior o funcţie de demnitate publică sau de reprezentare a României la nivel naţional sau european”, a mai susținut eurodeputata.