Angela Merkel se va retrage de la conducerea CDU. În interiorul partidului se discută deja despre succesorul său, printre numele vehiculate aflându-se Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz sau Jens Spahn.

La Congresul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) de la începutul lunii decembrie, Angela Merkel nu va mai candida pentru funcția de președinte al formațiunii pe care o conduce de 18 ani. Astfel, cancelarul suportă consecințele rezultatului slab înregistrat duminică la alegerile din landul Hessa, scor venit după alte înfrângeri la nivel regional. Vrea însă să rămână cancelar până în 2021. Dar cine ar putea să o urmeze ca lider al partidului?

Secretarul general al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, și ministrul sănătății, Jens Spahn, și-au anunțat deja candidatura în interiorul partidului, potrivit informațiilor Spiegel Online. Există și alți politicieni care ar dori să conducă CDU, publicația citată făcând o prezentare generală a posibilelor succesori ai lui Merkel:

Annegret Kramp-Karrenbauer

Dintre toți potențialii candidați, Annegret Kramp-Karrenbauer este cea mai apropiată colaboratoare a cancelarului Angela Merkel. În vârstă de 56 de ani, este din februarie secretarul general al CDU, după ce a fost aleasă cu aproape 99% din voturi. Absolventă de drept și științe politice, Kramp-Karrenbauer a făcut mai întâi carieră în landul său -  Saarland, devenind ministru de Interne, în 2000. Mai târziu a preluat Ministerul Familiei și apoi pe cel al Muncii. În 2011, Kramp-Karrenbauer a devenit prim-ministru al unei coaliții Jamaica (CDU-FDP-Verzi) în Saarland, dar coaliția nu a durat prea mult.

După alegeri anticipate, Kramp-Karrenbauer a intrat într-o coaliție cu SPD și a condus relativ fără probleme landul natal. A fost realeasă premier al Saarland în mai 2017, dar la puțin timp a făcut saltul către politica federală. Conform informațiilor Spiegel Online, ea și-a anunțat luni candidatura la șefia CDU. 

Armin Laschet

Și premierul landului Renania de Nord-Westfalia (NRW) e considerat un confident al cancelarului.

În 2005, el a devenit ministru pentru integrare în acest land. Din vara trecută conduce ca prim-ministru o coaliție cu liberalii. Până în prezent, nu a exprimat nicio ambiție pentru președinția CDU, dar ca prim-ministru al celui mai populat land e considerat aproape automat unul dintre potențialii succesori.

Friedrich Merz

Cotidianul Bild face speculații privind o candidatură a lui Friedrich Merz (62 de ani), un rival mai vechi al cancelarului. În 2000, când Wolfgang Schäuble a fost nevoit să renunțe la conducerea CDU în urma unui scandal privind niște donații, Merkel a preluat președinția partidului, iar Merz a devenit liderul fracțiunii creștin-democrate din Bundestag.
În 2002 însă, Angela Merkel l-a schimbat de la conducerea fracțiunii, iar Merz s-a retras în sectorul privat. Abia în 2014 a primit din nou o funcție în partid.

Jens Spahn

Și ministrul federal al Sănătății este luat în calcul pentru a-i fi succesor lui Merkel. În vârstă de 38 de ani, Jens Spahn e văzut ca o speranță de către cei care doresc o întinerire a CDU și, în același timp, o consolidare a liniei conservatoare a partidului. Spahn a avut o ascensiune rapidă, devenind în 2002 cel mai tânăr membru al Bundestag.

Pe lângă politicile din sănătate, Spahn are și o experiență în domeniul financiar, fiind numit la un moment dat secretar de stat la Finanțe de către Schäuble. Luni, Spahn și-a anunțat candidatura pentru șefia CDU.

Daniel Günther

În vârstă de 45 de ani, Daniel Günther conduce din iunie 2017 o coaliție Jamaica în landul Schleswig-Holstein. Candidatura sa ar fi o surpriză.