Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a criticat propunerile Consiliului European pentru funcțiile de top din instituțiile UE deoarece est-europenii nu sunt reprezentați.

Donald Tusk a susținut că obiectivele Consiliului în privința echilibrului au fost atinse: „Pentru prima dată, am atins echilibrul perfect de gen în poziții de top. Europa nu înseamnă să vorbim despre femei, înseamnă să alegem femei”, a spus președintele Consiliului European, în plenul Parlamentului de la Strasbourg.

În replică, Dacian Cioloș a remarcat că, dacă echilibrul de gen a fost respectat, liderii UE nu au reușit să mențină echilibrul geografic.

„Nu avem un echilibru, domnule președinte, nu avem un echilibru geografic în niciun caz. Europa de est, din păcate, nu mai e reprezentată, așa cum a fost în momentul în care dumneavoastră ați fost numit în funcția pe care o reprezentați”, i s-a adresat Cioloș lui Tusk, în plenul de la Strasbourg.

Cioloș a mai spus că este nevoie de o schimbare a modalității de alegere, care să țină cont de toate provederile din Tratatele UE.

Liderii UE au ajuns marți seară la un acord cu privire la persoanele care să preia conducerea celor mai importante instituții ale Uniunii. Ministrul apărării din Germania, creștin-democrata Ursula von der Leyen, este propunerea pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Funcția de președinte al Consiliului European îi va reveni lui Charles Michel, prim-ministrul Belgiei; Josep Borrell Fontelles, ministrul de externe spaniol, va ocupa funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, iar președinta Băncii Centrale Europene va fi Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internațional și fost ministru de finanțe al Franței.

În plus, Parlamentul European și-a ales președintele, miercuri, în persoana socialistului italian David-Maria Sassoli, astfel că nicio instituție de top a UE nu va avea ca șef un reprezentant al statelor care au intrat în Uniune după 2004.


Importanța statului de drept și a unui mecanism de protecție - Fragment din discursul europarlamentarului Dacian Cioloș

VIDEO Dacian Cioloș despre procurorul european: Trebuie să încheiem cât mai rapid procedura